Dostupni linkovi

Komšićev ultimatum zakomplicirao budžetsku krizu


Ilustracija
Ilustracija
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da neće glasati za budžet, uprkos ranijim najavama iz SDP-a, partije iz koje Komšić dolazi, da je za njih dogovoreni budžet prihvatljiv.

Komšić je uslovio izglasavanje budžeta izmjenama Ustava BiH koje bi omogućile da nosiocima političkih funkcija u zajedničkim organima budu smanjene plate. Koliko je ovaj zahtjev realan može se procijeniti iz činjenice da je Daytonski ustav samo jednom izmijenjen, u posljednjih 17 godina, u Parlamentu BiH. Dok analitičari upozoravaju da je u pozadini Komšićevog zahtjeva produbljivanje sukoba u vrhu SDP-a, u sindikatu državnih službenika izmjene Ustava podržavaju.

Naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije, stoji u članu 9 stav 2 Ustava BiH.

Upravo navedenom ustavnom odredbom politički dužnosnici pokušali su i ove godine opravdati nemogućnot smanjenja svojih visokih primanja, dok su istovremeno podražali smanjenje plata državnih službenika za 4, 5 posto, dok je funkcioniranje niza državnih agencija i institucija dovedeno u pitanje.

‘’Da bih glasao za ovakav budžet ja očekujem da Dom naroda, jer na Domu naroda je zapeo taj amandman, bude promijenjen ovaj član Ustava u smislu da se može smanjiti plaća i funkcionerima ili da se sva tri člana Predsjedništva slože, što je manje izgledna varijanta, oko toga da se plaće neće smanjivati dok se ne promijeni upravo ovaj član'', izjavio je Komšić za TV 1.

Kasim Trnka, profesor Ustavnog prava pojašnjava kako je sporna odredba trebala osigurati da izabrani funkcioneri bez pritiska obavljaju svoj posao, umjesto toga došlo je do zloupotreba.

Slične ustavne odredbe moderni ustavi poznaju samo u kontekstu zaštite pravosudnih funkcija, dok su vrlo rijetki slučajevi da se izvršna i zakodavna vlast štite, dodaje Trnka.

‘’Kontekst je ustvari bio da se ne bi vršio pritisak na pojedine funkcionere u obavljanju njihove funkcije smanjivanjem plaća. Onda se to iznjedrilo u svoju suprotnost, svakom drugom smanjuju osim sebi. Naravno, dobro im dođe opravdanje da je to u Ustavu'', ocjenjuje Trnka.

Da bi se promjenio Ustav potrebna je dvotrećinska većina glasova u Predstavničkom domu i konsenzus tri naroada u Domu naroda, sto naglašava Trnka, nije komplikovana procedura ukoliko postiji politička volja.

S druge strane, koliko je zahtjev Komšića realan može se procijeniti iz činjenice da je Daytonski ustav samo jednom izmjenjen u posljednjih 17 godina u Parlamentu BiH.

''Kao što su napravili za Distrikt Brčko, vrlo brzo je prošao amandman jedan, nikakvih problema nije bilo jer je sve unaprijed bilo dogovoreno'', kaže on.

Kap u moru SDP-ovih sukoba

Budžet od 950 miliona maraka usvojen je u Vijeću ministara BiH iako su protiv njega glasali ministri iz SDA, jer su nezadovoljni što budžet BiH stagnira, a entitetski budžeti rastu.

Iako su šestorica stranačkih lidera dogovorila budžet zajedničkih organa BiH i dalje je sasvim neizvjesno da li će on na kraju biti i usvojen.

Većina političkih predstavnika, kako kažu, nije protiv smanjenja plata dužnosnicima, ipak slažu se da će zahtjev Željka Komšića stanje u državi dodatno zakomplicirati.

‘’Mislim da to nije ni u skladu sa politikom niti sa stavovima njegove političke partije. Šteta će biti neprocjenjiva za BiH ukoliko na tome bude i istrajao, moglo bi nas dovesti u situaciju da, kao prošle godine, da BiH cijelu godinu bude na privremenom finansiranju'', ocjenjuje Lazar Prodanović SNSD.

Veso Vegar iz HDZ 1990 kaže:

‘’I općenito sada, priča o smanjenju plaća je jedna demagoška floskula. Mi nemamo precizne računice koliko bi država BiH dobila, kolike bi te bile uštede itd.''

Ogromna i neodrživa javna potrošnja u BiH mora se smanjiti ali i plate političara morale bi pratiti ovaj trend kaže, predsjednik sindikata državnih službenika Jure Bilić komentirajući ultimatum koji je postavio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Željko Komšić
Željko Komšić

‘’Kad čujemo i tu informaciju da funkcionerima ne može biti smanjena plaća, sve opet spada na teret običnog čovjeka, običnog radnika i to još više daje dozu ogorčenosti i još više odlučnosti da se bore za svoja prava. Mislim da je krajnje vrijeme da ljudi preuzmu stvar u svoje ruke'', poručuje Bilić.

Iako je nakon Komšićevog istupa regiralo Predsjedništvo SDP-a, koje je navodno prihvatilo Komšićev stav, pažljivijim iščitavanjem saopštenja sa sjednice Predsjedništva SDP-a uočava se razlika između stava vrha SDP-a i Komšićeva stava.

Vrh SDP-a usvojio je zaključak o potrebi izmjene člana Ustava koji ne dozvoljava smanjenje plaća državnim dužnosnicima, ali usvajanje budžeta nije uvjetovao izmjenom Ustava. Komšić je međutim, u izjavi jasno poručio kako neće podržati nacrt proračuna, bez prethodne izmjene Ustava. Zbog svega navedenog, politički analitičar Enver Kazaz smatra kako je u pozadini Komšićevog zahtjeva produbljivanje sukoba sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagudžijom.

''Željko Komšić nema mogućnosti unutar SDP-a da se suprotstavi na bilo kakav ozbiljan način Lagumdžiji. Budžet je kap vode u moru tih sukoba. Komšić kao političar koji je probosanski, patriotski ne bi smio podržati budžet koji je anti-bosanski'', smatra Enver Kazaz politički analtičar.

Još uvijek nije poznato kada će biti zakazana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi kako je potvrdeno iz SDPBIH, Željko Komšić trebao inicirati proces izmjene Ustava BiH. Tokom dana očekuje se odluka državnih služebnika o stupanju u generalni štrajk.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG