Dostupni linkovi

Interpretacija Komšićevih riječi zaoštrila odnose sa Zagrebom


Željko Komšić

Što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao u New Yorku o temi negiranja ratnih zločina i zločinačkog naslijeđa kvislinške NDH (Nezavisna Država Hrvatska), a što je izvijestila agencija Hina, u drugi plan su potisnule izjave koje su uslijedile na relaciji Zagreb-Sarajevo.

Komšić je naveo kako u Hrvatskoj postoje pojedinci koji negiraju genocid počinjen za vrijeme NDH, dok je javna novinska agencija umjesto "pojedinci" u naslov stavila "Hrvatska".

"Nažalost, takvi pojedinci u Hrvatskoj postoje! Pa protiv njih se svi mi i borimo i neprekidno reagiramo na njihove povremene ispade. Ali ti pojedinci sigurno nisu mainstream hrvatske politike, pa je u tom kontekstu Komšić dobro razlučio između pojedinaca i države. Državu se sigurno ne može staviti u takav kontekst. A to što naši tako šeprtljavo i bez da provjere o čemu se točno radi reagiraju, to govori o stanju naše Vlade", komentirao je bivši socijaldemokratski zamjenik ministra vanjskih poslova Joško Klisović usijanu atmosferu oko Komšićeve izjave.

"Ne bi se smjelo dešavati da se komentira informacije iz hrvatskih medija, a ne originalne izjave koje su dane na službenim mjestima", zaključio je Klisović.

Kako je počelo?

Komšić je, kako je priopćeno iz njegovog ureda, tijekom susreta sa posebnim izaslanikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječavanje genocida Adamom Diengom kazao kako se u Republici Srpskoj institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, a da se u Hrvatskoj "kroz javno i političko djelovanje pojedinaca" niječe genocid počinjen nad Srbima, Romima i Židovima u vrijeme kvislinške NDH.

Javna informativna agencija Hina prenijela je tu vijest tako da je u naslov stavila ne "pojedinci", već "Hrvatska".

Uslijedile su oštre reakcije Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kao i ministra vanjskih i europskih poslova, te lidera oporbenih socijaldemokrata koji su odbacili Komšićevo navodno prozivanje države. Potom je Komšić prozvao agenciju zbog senzacionalizma.

Josipović: Dvostruki standardi

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je ovakva komunikacija u kojoj se komentira naslove posljedica loših međudržavnih odnosa, ali da također generira novo zaoštravanje i probleme u odnosima dviju zemalja.

"Komšićeva izjava o pojedincima stoji, ali ustašofilija ima podršku i u dijelu politike, medija i javnog prostora, pa pogotovo vrijedi ono što sam rekao u Jeruzalemu – da ustaška zmija i dalje sikće", kaže Josipović, ali upozorava i na Komšićeve dvostruke standarde.

"Predsjednika Komšića sasvim sigurno mogu podsjetiti da je ustašofilija u jednom dijelu Bosne i Hercegovine mnogo naglašenija nego u Hrvatskoj, a bogme da imamo i jake pročetničke stavove u Bosni i Hercegovini. Volio bih da predsjednik Komšić i u svojoj zemlji učini sve da se revitalizacija ustaštva i četništva ne dogode", poručio je Josipović.

Mesić: Hrvatska ne podržava ekstreme

"Pojedinci koji negiraju genocid u NDH, propagiraju ustaške simbole i službene komemoracije poginulim ustašama postoje, i tu je Komšić u pravu, ali iza toga ne stoji Hrvatska", kaže za RSE bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Njemu su zasmetala prozivanja koja su od strane hrvatske politike krenula prema Komšiću nakon izjave.

"Ne bi se smjelo sa Komšićem komunicirati na ovaj način. Prije svega, on je izabran po istom zakonu po kojem je ranije izabran njegov prethodnik Dragan Čović (predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH). A zašto se hrvatska politika veže samo na Čovića, to zna hrvatska politika", zaključuje Mesić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG