Dostupni linkovi

Šefica diplomacije BiH i ambasadori iz EU za hitno zaustavljanje rata u Ukrajini


Bosnia and Herzegovina -- Bosnian Foreign Minister Bisera Turković in Sarajevo, undated.
Bosnia and Herzegovina -- Bosnian Foreign Minister Bisera Turković in Sarajevo, undated.

Bosna i Hercegovina (BiH) će kao država potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom (EU) ispunjavati svoje obaveze, pratiti i pridruživati se stavovima Unije.

Izjavila je to Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, koja je u petak, 25. februara, o situaciji u Ukrajini razgovarala sa ambasadorima država članica EU i Johannom Sattlerom, šefom Delegacije EU u BiH.

"Imamo moralnu i svaku drugu obavezu da se usprotivimo ratu i nasilju. BiH je uvijek bila i bit će na pravoj strani historije", poručila je Turković, saopćeno je iz Ministarstva.

Ambasador Sattler informirao je ministricu Turković o službenim stavovima EU i mjerama koje su poduzete u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Istaknuta je suglasnost u pozivu na hitno zaustavljanje nasilja i ratnih dejstava te podrška suverenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici su 25. februara saopćili da je ruska vojska ušla u Kijev.

Putin je nekoliko dana pre invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

EU, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvode kontinuirano nove sankcije Rusiji koje, pored ostalog, targetiraju finansijski i energetski sektor. EU uvela je već dva paketa sankcija, a najavila je da priprema i treći.

XS
SM
MD
LG