Dostupni linkovi

Europarlamentarci Franz i Waitz: Suprostaviti se secenionistima u BiH


Romeo Franz, Željko Komšić i Thomas Waitz, 13. decembra 2021.
Romeo Franz, Željko Komšić i Thomas Waitz, 13. decembra 2021.

Etnonacionalističkim i secesionističkim politikama, koje trenutno pokušavaju destabilizirati Bosnu i Hercegovinu, treba se što prije suprostaviti, poručili su predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s Bosnom i Hercegovinom (BiH) i Kosovom, Romeo Franz i dopredsjedavajući Evropske stranke Zelenih Thomas Waitz koji su u trodnevnoj posjeti BiH.

“Za početak je važno odmaći se od etnonacionalizma i ostvariti politički sistem u kojem će biti garantovana jednakost svih građana”, dodao je Franz, kako se navodi u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića nakon sastanka 13. decembra u Sarajevu.

Franz je poručio da vlade Njemačke i Austrije ostaju opredijeljene proširenju EU na Zapadni Balkan

Franz i Waitz su najavili da će, ukoliko dođe do blokiranja izbora u BiH neusvajanjem budžeta, tražiti da Evropska unija iz svojih sredstava finansira održavanje izbora i posebno praćenje njihovog održavanja.

Bosna i Hercegovina nije usvojila budžet i ima privremeno finansiranje zbog bojkota rada poslanika iz Republike Srpske.
Predstavnici vlasti i opozicije iz Republike Srpske od jula blokiraju rad državnih institucija na nivou BiH, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH. Njima je zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995. i drugih ratnih zločina te veličanje osoba koje su osuđene za te zločine.

Istovremeno, predstavnici političkih partija u BiH vode već nekoliko mjeseci razgovore o izbornoj reformi sa delegacijama Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje predvode specijalni izaslanik za izbornu reformu SAD-a Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

“U sadašnjem trenutku je puno važnije obezbijediti zaštitu integriteta izbornog procesa na način da izbori budu fer i transparentni, pa tek nakon toga ići s procesom ustavne reforme i širih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a s ciljem implementacije pet presuda Evropskog suda za ljudska prava”, poručili su europarlamentarci, prema saopćenju iz Komšićevog kabineta.

Istakli su i kako “neće dozvoliti da se dešavanja u Bosni i Hercegovini kreću ka daljim podjelama i konfliktima, već ka putu evropskih vrijednosti i politika jednakosti u demokratskom društvu”.

Europarlamentarci su se prethodno susreli sa predstavnicima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

Sastanku su odbili da prisustvuju poslanici iz Republike Srpske, zbog, kako su naveli, “niza lažnih optužbi koje su iznijeli na račun člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i političkog rukovodstva Republike Srpske”.

Evropska stranka Zeleni je početkom decembra na sjednici Vijeća ove stranke usvojila Rezoluciju u kojoj se navodi da se Evropska unija “snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju BiH”.

“EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. EU stoji iza Daytonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države”, navodi se u Rezoluciji.

Istaknuto je i da bi Evropska unija trebala da uvede sankcije Miloradu Dodiku i ostalima odgovornim za aktuelnu političku krizu.

XS
SM
MD
LG