Dostupni linkovi

Visoki predstavnik u BiH upozorio RS: Prekršićete Dejton


Christian Schmidt
Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je da bi vlasti Republike Srpske (RS) prekršile Dejtonski mirovni sporazum ukoliko bi provele zaključke Skupštine tog bh. eniteta o preuzimanju nadležnosti od države Bosne i Hercegovine (BiH).

"Usvojeni zaključci obavezuju vlasti RS na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski sporazum, op.a.). Radikalne političke aktivnosti i retorika iz proteklih nekoliko dana prijetnja su stabilnosti u BiH i podrivaju perspektive svih građana, uključujući i i građane iz RS", ističe se u izjavi visokog predstavnika od ponedjeljka (13. decembra).

Schmidt pozvao "na puno poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir", naglašavajući kako "ve strane moraju djelovati unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke”.

Naveo je kako građani BiH žele mirnu i prosperitetnu budućnost, te da "liderstvo zahtijeva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog”.

“Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju na odlučan i odgovoran način. Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja. To je suština demokratije i to je ono što je potrebno kako bi dejtonske institucije funkcionisale u interesu svih građana”, zaključuje se u izjavi vioskog predstavnika u BiH.

Skupština RS je 10.decembra usvojila je informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prijestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno je isto tijelo donijelo 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Skupština RS je 10.decembra usvojila je informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti.

XS
SM
MD
LG