Dostupni linkovi

Kompleksan život na Zemlji počeo milijardu godina ranije


Planeta Zemlja

Tvrdnja istraživača da je kompleksan život na Zemlji počeo milijardu godina ranije nego što se prije mislilo odmah je podijelila znanstvenike. Jedni tvrde da su dokazi neumoljivi dok drugi nisu baš uvjereni, piše The Guardian.

Istraživači su u članku za časopis Nature Communications rekli da su otkrili fosile koji pokazuju da je kompleksan život na Zemlji počeo prije više od 1.5 milijardi godina.

Nakon što se život razvio u oceanima, ostao je jednostaničan i primitivan milijardama godina, ali su se neke od tih stanica u međuvremenu okupile kao kolonije kloniranih stanica.

Ipak, u jednom trenutku se dogodio prijestup (drugi po važnosti, odmah uz onaj nastanka života) prema kompleksnom životu s više stanica.

Ovaj prijelaz je omogućio razvoj svih životinja i biljaka koje su ikad postojale.

„Naše otkriće govori da su se višestanični eukarioti pojavili milijardu godina ranije u usporedbi s prijašnjim istraživanjima“, rekao je Maoyan Zhu, profesor na Institutu za geologiju i paleontologiju u kineskom gradu Nanjingu.

Fosili su otkriveni u provinciji Hebei u regiji Yanshan u Kini. Zhu i kolege su objavili da su pronašli 167 mjerljivih fosila od kojih je jedna trećina u nekom od četiri pravilna oblika – indikacija kompleksnosti. Najveći je veličine 30cm x 8cm.

Prijašnji eukarioti usporedive veličine nisu se pojavljivali u fosilima starijima od 600 milijuna godina.

„Oni nisu najstariji eukarioti, ali su sigurno najstariji dokazivi višestanični eukarioti. Njihovo postojanje prije 1.56 milijardi godina znači da je bilo dovoljno kisika da tako veliki organizmi prežive“, rekao je Phil Donoghue, profesor paleobiologije na Sveučilištu u Bristolu.

S druge strane, neki znanstvenici su skeptični.

„Ne postoji dokaz koji bi potvrdio da se radi o eukariotima, a ne o bakterijama“ rekao je Jonathan Antcliffe, viši istraživač na odjelu zoologije na Sveučilištu Oxford. Bakterije su jednostanični organizmi i ne sadrže jezgru s genetičkim materijalom.

Antcliffe vjeruje da se prije radi o koloniji bakterijskih stanica, a ne o jednom kompleksnom organizmu.

Istinski višestanični organizmi prikazuju trodimenzionalnu formu u kojoj su samo neke stanice u direktnom kontaktu s okolišem.

To je „vrlo važno za funkciju jer prikazuje problem transporta kisika i hranjivih tvari“ koje su potrebne za unutarnje stanice, objasnio je Andrew Knoll sa Sveučilišta Harvard u članku u kojem je razmatrao znanstvenu literaturu o podrijetlu kompleksnog života.

XS
SM
MD
LG