Dostupni linkovi

Kompanija 'Ziđin' reagovala na navode Evropske zelene partije


"Ziđin" u Boru

Kompanija "Ziđin" (Serbia ZiJin Copper) reagovala je 28. jula na navode Evropske zelene partije, koja je od Vlade Srbije dan ranije zatražila uvid u ugovor sa ovom kompanijom.

Tada je ova partija navela da kineska kompanija ima sve potrebne ekološke dozvole i da niko neće u budućnosti tražiti nove.

U saopštenju kompanije "Ziđin" navodi se da ona u Srbiji posluje od 2018. godine "poštujući sve zakone i zakonska akta, koja determinišu rudarsku industriju i tiču se delatnosti kompanije".

"Sve obaveze navedene u sporazumima prema državi Srbiji smo ispunili, a sve dozvole koje su bile potrebne za delatnost kojom se bavimo su pribavljene", stoji u saopštenju kompanije "Ziđin".

Kako je dalje navedeno, visina rudne rente u Srbiji propisana je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, a kompanija "ovaj kao i ostale zakone poštuje i ispunjava".

Kompanija "Ziđin" reagovala je i na navode da ispumpava vodu iz vodoizvorišta Lazareva pećina i prebacuje u Borsko jezero za potrebe kompanije.

"Želimo da istaknemo da je kompanija upumpavala vodu u Borsko jezero od 6. maja do 12. jula ove godine, a razlozi za to su dijametralno suprotni od ovih navoda", stoji u saopštenju.

Aktivisti Evropske zelene partije su 1. jula predali i zahteve Republičkoj građevinskoj inspekciji i inspekciji za zaštitu životne sredine da utvrde da li su radovi kineske kompanije "Ziđin" na planini Starica kod Majdanpeka u skladu sa zakonom, ali, kako su naveli 27. jula, nisu dobili odgovor.

Kako su istakli, nakon toga su predali izveštaj Evropskom parlamentu u kojem su pisali o situaciji u vezi sa eksploatacijom u rudniku Majdanpek i sa zaštitom životne sredine.

Ipak, iz kompanije "Ziđin" ističu da je miniranje na planici Starica izvršeno uz saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, po savetu i uz nadzor eminentnih stručnjaka sa Tehničkog fakulteta u Boru, a "u interesu građana Majdanpeka, zbog njihove bezbednosti".

"Razlog je napukla stenska masa koja je predstavljala opasnost za stanovništvo, koje živi u naselju u podnožju ove planine", piše u saopštenju.

Aktivisti Evropske zelene partije predali su 27. jula zahtev za uvid u ugovor sa kineskom kompanijom u vezi sa eksploatacijom rudnika u Majdanpeku.

Kako je tada navela potpredsednica te partije Snežana Nedeljković, ugovor o strateškom partnerstvu sa ovom kompanijom trenutno se vidi samo u delovima.

"Mi ne znamo koliko i dokle kineska kompanija može da kopa, da rudari, i da eksploatiše to područje", rekla je Nedeljković.

Nedeljković je nagasila da očekuju od Vlade da će odgovor i dobiti.

"Imajući u vidu da je ovo privilegovana informacija koja se odnosi na zdravlje ljudi i zaštitu životne sredine, Vlada ne može da nas odbije i da kaže da imaju poverljive podatke, pa da neće to da nam saopšte", istakla je Nedeljković.

Kako je istakao predsednik Evropske zelene partije Dejan Pavlović, podnošenjem zahteva na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, oni žele da građanima "vrate u ruke" kontrolni mehanizam koji zakoni u Srbiji omogućavaju.

"Građani imaju pravo da znaju šta se dešava u njihovoj lokalnoj sredini na teritoriji cele Srbije i da znaju kako i na koji način mogu te procese da kontrolišu", istakao je Pavlović nakon predatog zahteva.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisuje rok institucijama za odgovor od 15 dana nakon prijema zahteva.

XS
SM
MD
LG