Dostupni linkovi

Komitet UN traži istragu o izborima u Srbiji


Biračko mesto u Beogradu, Srbija, 17. decembar 2023.
Biračko mesto u Beogradu, Srbija, 17. decembar 2023.

Komitet Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava pozvao je Srbiju da preduzme brzu, temeljnu i nezavisnu istragu svih navoda o nepravilnostima na izborima 17. decembra.

To telo izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja o kupovini glasova i zastrašivanju birača.

"Pozivamo Srbiju da pojača nadzor nad izbornim kampanjama i sprovede sveobuhvatne programe edukacije birača", saopšteno je iz Ženeve 29. marta.

Komitet UN dodaje da su konstatovani i izveštaji o pritiscima na birače, nezakonitom punjenju glasačkih kutija zloupotrebi javnih resursa na izborima.

Sankcije za pretnje novinarima

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog rasprostranjenog govora mržnje u onlajn i u tradicionalnim medijima od strane političara i visokih zvaničnika na čijoj su meti posebno novinari, Romi i druge etničke ili nacionalne manjine, kao i LGBT osobe.

"Pozivamo Srbiju da efikasno primenjuje i sprovodi zakonske i političke okvire za borbu protiv zločina iz mržnje, da ih javno osudi intenzivira aktivnosti na suzbijanju rasprostranjenosti diskursa mržnje na internetu", dodaje se u saopštenju.

Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija je telo nezavisnih eksperata koje prati sprovođenje Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u državama članicama.

Osim o Srbiji, objavio je izveštaje o Čileu, Gvajani, Indoneziji, Namibiji i Somaliji.

SPN: Vlast uvezla glasače iz BIH

Na dan izbora koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) optužila je vlast da je iz Republike Srpske u Bosni i Hercegovini (BiH) i lokalnih sredina u kojima 17. decembra nije bilo izbora u Beograd dovezla 40.000 ljudi da bi uz lažnu prijavu prebivališta za SNS.

Zbog toga je SPN zatražila poništavanje izbora.

Put bh. birača ka Beogradu: Sendvič, ceduljica i fiktivna adresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je optužbe i priprema nove izbore u Beogradu nakon što posle 17. decembra u dva navrata nije uspela da konstituiše vlast.

Opozicija je najavila da na ponovljenim izborima u Beogradu neće učestvovati ukoliko do juna institucije ne urede birački spisak, učesnicima omoguće nastup na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i ako SNS ne prestane da koristi državne resurse u kampanji.

Posmatračka misija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) navela je u izveštaju da su na decembarskim izborima u Srbiji zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast i medijska dominacija Aleksandra Vučića. ODIHR je dao 25 preporuka za fer izbore.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom traži međunarodnu istragu o navodnoj krađi izbora u decembru i ukidanje fondova Evropske unije za Srbiju ako se dokaže učešće vlasti.

XS
SM
MD
LG