Dostupni linkovi

Hoće li biti riješena budžetska kriza


Ilustracija
Ilustracija
Iz Ministarstva finansija i trezora BiH pozvali su u četvrtak kolegij oba doma državnog Parlamenta da objavi budžet u Službenom listu kako bi se počele isplaćivati plate za državne službenike i otplaćivati vanjski dug te države.

Bosna i Hercegovina već 40 dana nema budžet niti privremeno finansiranje, jer budžet za 2011. još uvijek nije objavljen u Službenom listu.

To praktično znači da na državnoj kasi stoji katanac, ne isplaćuju se vanjski dug, plate za oko 23.000 budžetskih korisnika, ali ni troškovi napravljeni za ovaj period. Niko ne smije potpisati nalog za bilo kakvu isplatu jer bi time počinio krivično djelo.

Istovremeno, i dalje traju međusobna optuživanja o tome ko je kriv za nastalu situaciju. Najčešće se proziva državno Ministarstvo finansija i trezora, koje sve optužbe odbacuje.

„Radi se o jednoj političkoj igri koja više nema nikakvog smisla“, kaže zamjenik ministra Fuad Kasumović.

Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
Sve je počelo kada je krajem prošle godine budžet usvojen u oba doma državnog Parlamenta, a u januaru ga Predsjedništvo BiH utvrdilo. No, problem je nastao kada su predstavnici iz Republike Srpske shvatili da su usvojili nešto za što su se mjesecima zalagali da ne bude usvojeno.

Zbog toga je Kolegij oba doma državnog Parlamenta od Predsjedništva zatražio da mu ponovo uputi prijedlog budžeta do 3. februara, najavljujući kako će, ukoliko se to ne desi, istog dana objaviti u Službenom listu ranije doneseni budžet.

Čekajući tu odluku, ministar finansija i trezora Dragan Vrankić dao je nalog Centralnoj banci BiH za otplatu vanjskog duga. O tome njegov zamjenik Fuad Kasumović kaže:

„Ja i ministar smo u kabinetima čekali, jer tog momenta kad ga objave mi imamo odmah pravo da servisiramo vanjski dug. Ministar je bio ubjeđenja da će se to desiti, ja nisam bio tog ubjeđenja i zato nisam htio potpisati. Ministar i ostali pomoćnici su potpisali te naloge i dotad šta je bilo vanjskog duga plaćeno je. Ali ministar kad je sutradan shvatio da je prevaren, da to što
Ministar Vrankić, kaže njegov zamjenik Fuad Kasumović, kad je shvatio da je prevaren, da to što su potpisali najveći zvaničnici ove države nisu ispoštovali, on je obustavio dalje isplate međunarodnog duga.
su potpisali najveći zvaničnici ove države nisu ispoštovali, on je obustavio dalje isplate međunarodnog duga.“

Ono što je sigurno jeste da više niko od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti ne može dati odgovor na pitanje šta dalje. Članovi Komisije za finansije i budžet kažu da od njih niko nije tražio da budžet razmatraju, ali da su spremni, ukoliko treba, da to urade.

„Ja mislim da Komisija neće odugovlačiti ukoliko bude potrebno, ali po informacijama koje ja imam negdje problem postoji, vjerovatno na relaciji Predsjedništvo – Ministarstvo finansija – Parlament“, kaže član Komisije Amir Fazlić.

Odgovorna politička šestorka

Opozicione stranke najvećim krivcem smatraju političku šestorku, lidere partija koji su krajem prošle godine postigli sporazum o budžetu, a onda niko od njih nije našao za shodno da objasni šta se trenutno dešava.

„U pitanju je po mom dubokom uvjerenju politička sujeta. Šta će iz toga izići, ne znam, ovog trenutka je to potpuno nejasno. Mislim da najveću štetu trpe zaposleni u institucijama, ali očito to nikoga od ključnih političkih ličnosti ne sekira“, ocjenjuje Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a.

Lideri vladajuće šestorke na jednom od sastanaka, novembar 2011.
Lideri vladajuće šestorke na jednom od sastanaka, novembar 2011.
„Stranke pobjednice na izborima iz oba entiteta nisu usaglasile svoje principe i to je osnovni problem. Kad se to riješi, ja sam siguran da će se budžet vrlo brzo usaglasiti“, smatra Emir Kabil, poslanik Stranke za bolju budućnost u državnom Parlamentu.

I dok se čeka da budžet bude objavljen u Službenom listu, na januarsku platu čeka oko 23.0000 zaposlenih u državnoj upravi. Predsjednik sindikata državnih službenika Juro Bilić najavljuje za sljedeću sedmicu mjere koje će zbog toga biti preduzete:

„Kašnjenje plaća rezultira automatski da banke traže svoje naplate po pitanju kredita i idu zatezne kamate - i ljudi su, naravno, s te strane oštećeni. A da ne pričamo o tome da im je ugožena životna egzistencija. Početkom iduće sedmice će se organizirati sastanak upravnog odbora, dogovorićemo sve ono što treba da poduzmemo za naredni period, pa čak ako treba da izađemo na ulicu, izaćemo na ulice.“

Prekršene sve procedure

Profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Azra Hadžiahmetović navodi kako su sve zakonske procedure vezane za donošenje budžeta prekršene. Hadžiahmetović ocjenjuje da je ključni problem nedostatak volje da se iz ove situacije izađe poštujući zakone i Ustav.

„Fiskalno vijeće nije utvrdilo srednjoročni fiskalni okvir na osnovu čega bi se donijeli budžeti. Ministarstvo finansija, odnosno Vijeće ministara nije utvrdilo nacrt budžeta za 2012., nije ga dostavilo Predsjedništvu na usvajanje, Predsjedništvo nije usvojilo prijedlog budžeta za 2012. i nije ga dostavilo Parlamentu na usvajanje. Dakle, ovo je red institucionalne odgovornosti za usvajanje budžeta i rješnje problema u kojem su se našli svi oni koji ovise od budžeta“, kaže Azra Hadžiahmetović.

Za petak je u Sarajevu najavljena sjednica oba doma državnog Parlamenta na kojoj bi, 16 mjeseci od izbora, trebalo biti potvrđeno novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Time će, kako sada stvari stoje, “vruć krompir” u obliku budžeta bh. institucija biti prebačen novom sazivu.

No, teško je vjerovati da će i oni moći naći rješenje s obzirom da su sve odluke izvršne i zakonodavne vlasti u rukama šestorke - Zlatka Lagumdžije, Milorada Dodika, Dragana Čovića, Sulejmana Tihića, Bože Ljubića i Mladena Bosića.
XS
SM
MD
LG