Dostupni linkovi

Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH traži da migranti budu smješteni i u RS


Migranti i izbjeglice na snijegu u BiH

U Bihaću je u četvrtak 14. januara održana hitna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH (FBiH) na kojoj se raspravljalo o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u svjetlu migrantske krize.

Predsjednik Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH Damir Mašić istakao je kako će se donesenim zaključcima od nadležnih državnih institucija zahtijevati preuzimanje potpune odgovornosti za trenutno stanje.

Naglašeno je da je nedopustivo da teret migrantske krize nosi samo Federacija BiH, odnosno Unsko-sanski, Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton.

„Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži hitno osiguranje dodatnih uslovnih smještajnih kapaciteta, odnosno prihvatnih centara u područja i na teritoriji BiH koja dosad nisu snosila teret migrantske krize. To se odnosi i na područje Republike Srpske (RS)“, naglasio je Mašić obraćajući se medijima nakon sjednice.

Jedan od zaključaka je i da se od Evropske komisije odnosno njenih partnerskih organizacija zatraži hitno izmještanje kontejnera koji se nalaze u bivšem prihvatnom centru “Bira” u Bihaću na lokalitet Lipe kako bi se migrantima osigurali kvalitetniji uslovi za život.

Stotine migranata na otvorenom čekaju šatore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Naime, migranti i izbjeglice koji su boravili u privremenom šatorskom prihvatnom centru Lipa su odlukom Vijeća ministara BiH trebali biti prebačeni na lokaciju tvornice Bira, međutim lokalne vlasti i stanovništvo usprotivili su se ovoj odluci.

Sjednici su, osim članova Komisije, prisustvovali predstavnici nadležnih institucija svih nivoa vlasti – od gradske uprave Bihaća do državnih ministarstava.

Sjednici je prethodio obilazak lokaliteta Lipa i parcele sa vojnim šatorima u koje je privremeno smješteno nekoliko stotina migranata.

Dansko vijeće za izbjeglice: Uslovi u kampu „Lipa“ su bolji, ali ljudi i dalje ugroženi

Danas su vlasti BiH dozvolile članovima nevladine organizacije Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) da pregledaju migrante u kampu Lipa, nakon tri sedmice nepružanja nikakve zdravstvene zaštite, navode iz ove organizacije.

„Vlasti su omogućile Danskom vijeću za izbjeglice da osigura medicinski pregled i prvu pomoć za 147 osoba koje su danas smještene u šatore u novom privremenom kampu, nakon što su danima živjeli u improviziranim objektima na lokaciji bivšeg kampa“, napisali su iz DRC-a na svojoj Facebook stranici.

Kako navode, medicinska intervencija pružena je za dodatnih 80 osoba s različitim zdravstvenim potrebama.

„Medicinski timovi lokalnog doma zdravlja i DRC-a pomogli su dodatnih 12 osoba koje borave u ostacima zapaljenog kampa Lipa, kao i 22 osobe koje borave u šumi u blizini lokacije Lipa“, kažu iz DRC-a.

Iz ove humanitarne organizacije navode kako je ostvaren određeni napredak u kampu, međutim još se toga mora učiniti da bi uvjeti života u Lipi zadovoljili prihvatljive humanitarne standarde.

„Nedostatak vode za održavanje lične higijene i liječenje kompleksnijih zdravstvenih stanja, kao i još uvijek nestabilno grijanje prihvatnog objekta, vojnog šatora, može imati ozbiljne i trajne posljedice na zdravlje ljudi. Postoje i značajni rizici za ljudski život na lokaciji Lipa, zbog snijega i hladnoće“, napisali su na Facebooku.

XS
SM
MD
LG