Dostupni linkovi

Gradonačelnik Bihaća: Fabrika Bira se ne može ponovo koristiti za smještaj migranata


Privremeni smeštaj za migrante u bivšoj fabrici "Bira"
Privremeni smeštaj za migrante u bivšoj fabrici "Bira"

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, grada na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, tokom sastanka sa Šefom delegacije Evropske unije u BiH i ambasadoricama Njemačke i Austrije u srijedu, 13. januara rekao je kako bivša fabrika Bira u ovom gradu ne može više služiti kao prihvatni centar za migrante i izbjeglice.

Migranti i izbeglice koji su boravili u privremenom šatorskom prihvatnom centru Lipa su odlukom Veća ministara BiH trebali biti prebačeni na lokaciju tvornice Bira, međutim lokalne vlasti i stanovništvo usprotivili su se ovoj odluci.

„Grad Bihać je tri godine bio dio riješenja problema migrantske krize i spremni smo da aktivno učestvujemo u zbrinjavanju migranata koji nemaju adekvatan smještaj, ali BIRA ni u kom slučaju ne može biti ponovo korištena kao migrantski kamp,“ rekao je gradonačelnik Fazlić.

U kampu Lipa je 23. Decembra 2020. godine izbio požar u kojem je izgorio dobar dio šatorskog naselja.

Na obližnjoj parceli su postavljeni vojni šatori koji bi trebali poslužiti kao privremeni smještaj za skoro 1.000 migranata i izbjeglica do potpune izgradnje i opremanja kampa.

Na sastanku sa šefom EU delegacije Johannom Sattlerom, ambasadorice Njemačke Margret Uebber i Austrije Ulrike Hartmann je ocijenjeno da je zahvaljujući zajedničkim naporima stanje u kampu Lipa daleko bolje i povoljnije nego li prijašnjih dana, budući da je većina migranata koja je boravila na otvorenom smještena u šatore koje je obezbijedile Oružane snage BiH, navodi se u saopštenju iz ureda gradonačelnika.

Na svom Twitter nalogu, Johann Sattler je napisao kako je postignut prvi cilj, a to je smještaj 750 migranata i izbjeglica u šatore koji se griju, a da sljedeći koraci trebaju biti zaštita ljudi koji borave u improvizovanim šatorima oko Bihaća, kao i pravednija raspodjela tereta migrantske krize na cijelu teritoriju BiH.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, tokom današnje posjete kampu Lipa, kazao je kako je migrantska kriza dobija dimenziju političke krize i da se traži mehanizam kako bi se migracijama upravljalo na cijelom teritoriju BiH.

XS
SM
MD
LG