Dostupni linkovi

Komercijalni emiteri upozorili: Visoki nameti vode gašenju stanica


Ilustracija
Ilustracija
Ocjenujući finanansijsko stanje u crnogorskim medijima kao „nikada gore“, Asocijacija komercijalnih emitera zatražila je od države da reaguje kako bi smanjila visoke dažbine koje im nameću regulatorne agencije ili će doći do gašenja radio i televizijskih stanica. Kao uzrok takvom stanju navodi se i rasipništvo u Radio-difuznom centru i nelojalna konkurencija medija iz regiona koji ubiru marketinški kolač u Crnoj Gori.

U otvorenom pismu premijeru Milu Đukanoviću, šefu parlamenta Ranku Krivokapiću i Ministarstvu kulture, Asocijacija komercijalnih emitera prije svega se žali na ogromne namete koje za pružanje usluga prenosa plaćaju Radio-difuznom centru .

Enormne cijene, ističe predsjednik Asocijacije Slavko Mandić iz kotorskog Skala Radija, ta agencija samovoljno i paušalno određuje, kako bi "pokrila troškove rasipništva“ u sopstvenoj kući.

"To je vrlo veliki broj zaposlenih, da je preko 130 zaposlenih, da otprilike 150.000 do 200.000 eura plaćaju poslovni prostor, što znači da sve rade od naših para i da se veoma ugodno ponašaju u tom izuzetno atkrativnom prostoru u centru, preko Morače. Dakle, neko se jednostavno ponaša neodgovorno, pri tom neuvažavajući mišljenje onih od kojih žive, a to su u najvećem dijelu elektronski mediji", navodi Mandić.

Osim toga, komercijalni emiteri imaju primjedbu da Agencija za elektronske medije dozvoljava haos na medijskom tržištu, odnosno nepostojanje istih aršina prema domaćim i glasilima iz okruženja. Tako se došlo u situaciju da TV Vijesti, kao jedan od najvećih domaćih emitera, u Srbiji može da emituje kablom ali samo sopstvenu produkciju, bez marketinga, filmova i serija. Recipročne mjere ne važe za veliki broj stranih medija koji se gledaju u Crnoj Gori.

Slavoljub Šćekić
Slavoljub Šćekić
"Imamo nešto što je u regionu nezapamćeno - da se na našoj teritoriji emituju u slobodnoj ponudi kabla svi kanali iz okruženja. Oni, pored sopstvene produkcije, emituju i sve filmove i serije za koje nemaju kupljena prava za teritoriju Crne Gore. To stvara dva problema. Jedan je da mi koji smo kupili prava za neke od tih emisija i tih programa imamo ogromne probleme da spriječimo da se to emituje i na njihovim kanalima jer nam to nanosi komercijalnu štetu", kaže direktor RTV Vijesti Slavoljub Šćekić.

Kontraargumenti

Prozvani su reagovali u izjavama za naš program.

"Na sve konkretne prigovore koje smo dobili po pitanju emitovanja, odnosno plasiranja audio-vizuelnih medijskih sadržaja i programa u tom prekograničnom kontekstu, mi smo reagovali. Međutim, moramo voditi računa o tome da Crna Gora garantuje slobodu prekograničnog emitovanja i mi ne možemo, koliko god nekome izgledalo poželjno i potrebno i povoljno za razvoj crnogorskih medija, ugroziti položaj i prava onih pružaoca usluga koji dolaze u Crnu Goru putem kablovskih i sličnih platformi", kaže pomoćnica direktora Agencije za Elektronske medije Jadranka Vojvodić.

I u Radio-difuznom centru odbacuju optužbe komercijalnih emitera da su razlog njihovih finansijskih problema visoke cijene koje određuje Radio-difuzni centar.

"Do danas oni RDC faktički nijesu plaćali ništa tako da je dug komercijalnih emitera opet narastao na oko milion eura. Napominjemo da je RDC u prethodnom periodu u više navrata smanjivao cijene svojih usluga ali se, na žalost, ponavlja stara praksa da kada treba izmiriti dugove traži se da to učini neko drugi. Napominjem, i mislim da je važno reći, da nemaju svi emiteri takav stav kao gospoda iz Asocijacije komercijalnih emitera. Njima poručujemo da se bave sobom, da izmiruju svoje obaveze prema potpisanim ugovorima kako bi nastavili saradnju, umjesto što neosnovano i neargumentovano traže krivca za svoje komercijalne promašaje", rekao je šef kabineta direktora Radio-difuznog centra Aleksandar Vučinić.

Na pitanje da li očekuje adekvatan odgovor sa državnih adresa kojima su se obratili, Slavoljub Šćekić iz RTV Vijesti odgovara da je skeptik:

"Lično jesam skeptik da se to u nekom kraćem roku može rješavati zato što se ovdje sve gleda kroz političku prizmu. Znači da ako je nekoj političkoj garnituri potrebno da da TV Vijesti na primjer ima 10 posto štetu, oni će dozvoliti da se napravi 100 posto štete na tržištu. To nije dobro jer ovdje nije bitno o kome se radi, ovdje su ugroženi svi emiteri, ugrožen je i javni servis jer su ugroženi ljudi koji rade u ovim medijima."

Slavko Mandić, predsjednik Asocijacije komercijalnih emitera, pak, se nada da će esnaf smoći snage da bez obzira na razlike zajednički djeluje kako bi se obezbijedilo funkcionisanje brojnih emitera:

"Ako se to ne dogodi, onda ćemo početi jedan po jedan da se gasimo, a na ovom prostoru će biti neki drugi mediji, koji će proizvoditi ono što oni budu htjeli. Ako je to interes Crne Gore onda mi tu zaista ne možemo ništa", zaključuje Mandić.
XS
SM
MD
LG