Dostupni linkovi

Komemoracija Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću


Vlastimir Đuza Stojiljković
Vlastimir Đuza Stojiljković

Komemoracija povodom smrti čuvenog glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića (1929-2015) održana je u prepunoj velikoj sali Ateljea 212.

"Opraštamo se od Đuze na ovoj sceni na kojoj je bezbroj puta bio veličanstven, ali on je pripadao i mnogim drugim scenama. Generacije publike su odrastale uz njega, a mi glumci smo od njega učili", rekao je upravnik Ateljea 212 Branimir Brstina, prenosi Tanjug.

Glumica Svetlana Bojković je istakla da su njenog dragog prijatelja krasili ogroman glumački dar, ali i karakter - otmenost duha, svežina, jednostavnost, lakoća postojanja.

"Gluma je bila njegovo bekstvo od profanog, način komunikacije sa nesavršenim svetom, prostor u kojem se osećao slobodnim. Svojim opusom obeležio je jedno doba kojeg se sećamo sa nostalgijom kao vremena sa više radosti i topline u međuljudskim odnosima", rekla je ona, dodajući da je bila privilegija igrati i družiti se sa njim.

Glumac Nebojša Ilić je rekao da je za mlađe glumce Stojiljković bio pozorišni roditelj i pomagao im da artikulišu umetnost glume.

"Zajedno sa drugim velikanima te generacije bio je naš pozorišni kompas i sidro, a mi smo stalno proveravali ličimo li na njih", izjavio je Ilić.

Makedonski glumac Nikola Ristanovski istakao je da je doputovao iz Skoplja samo da Đuzi kaže hvala.

"U svoj ovoj našoj zbrci, dok jurimo neke pobede i uspehe, moj najveći uspeh je što sam sreo Đuzu na sceni i u životu", reči su Ristanovskog.

Glumac Tihomir Stanić je kazao da je Stojiljković imao šarm, harizmu, glas, ali se nije oslanjao na te darove, nego je vredno radio i ceo život posvetio ovom našem zanatu ili kako neki kažu umetnosti.

Dirljiv govor održao je Svetozar Cvetković, navodeći detalje i anegdote iz Đuzinog života i karijere.

"Moja je sreća što sam igrao uz njega. Nosio je jednu posebnost, blagost koju je stvaralo samo njegovo prisustvo. Ono što je radio ostavlja nam smisao", naglasio je Cvetković.

Stojiljković će biti sahranjen u porodičnom krugu.

XS
SM
MD
LG