Dostupni linkovi

Komemoracija Miljenku Dereti: Posvećenik toleranciji i pravdi


Miljenko Dereta
Miljenko Dereta

Komemoracija Miljenku Dereti, osnivaču Građanskih inicijativa i dugogodišnjem aktivisti civilnog pokreta u Srbiji, održana je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Rodbina, prijatelji i nekoliko stotina predstavnika civilnog sektora i istaknutih ličnosti iz javnog života odali su počast Miljenku Dereti koji je u 65. godini života preminuo u ponedeljak.

Borka Pavićević, dogogodišnja saradnica Miljenka Derete, rekla je da je otišao veliki čovek i intelektualac, ogromne inspiracije i kreativnosti.

“U njemu je bio taj ‘napeti luk’ između individualnih sloboda i onoga što bi se zvalo pozitivna društvena akcija. Miljenko je bio čovek ozbiljnih dilema. I možda njegov put pokazuje taj ’napeti luk’ između toga da budete i kritičar i konstitucionalist. A to nije lako. To kako se Miljenko proveo u svom životu, i to kako je on pokušao da bude političar, pokazuje tačnu meru onoga što civilno društvo može da uradi sa ovom politikom. I to je tema koju danas zadaje Miljenko Dereta.“

Majkl Devenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, koji je svojevremeno bio volonter u Građanskim inicijativama, rekao je da je Dereta ostavio neizbrisiv trag i u obrazovanju kroz uvođenje građanskog vaspitanja u škole.

“Ako išta možemo da uradimo u pravcu toga što bi on hteo, to je da se i mi svim srcem posvetimo usavršavanju u obrazovanju. U najširem smislu, uključujući poštovanje vrednosti, tolerancije i pravde. Miljenko nas napušta prerano, pre vremena… Navikli smo da on bude izvor mudrih, ohrabrujućih i duhovitih saveta i komentara. Toliko toga bi još imao da nam kaže.”

Žarko Puhovski, profesor Univerziteta u Zagrebu, rekao je da je Miljenko Dereta pokazao kako civilni sektor može da utiče na državu i institucije.

“Građanske incijative i sve što je Dereta činio u civilnom društvu bile su pokušaj da se, na neki način, intervenira u neprihvatljivu, nezadovoljavajuću, turobnu zbilju. A kako je davno rekao Mark Tven, iz poraza u poraz do konačne pobjede… Pobjeda će jednog dana valjda doći za one koji će je dočekati. To neće biti oni koji su se zaista aktivirali, nego oni koji su čekali. To se s Miljenkom moglo vidjeti. To je ono što je on pokazivao. I sada, kada ga više nema, treba se sjetiti jedne stvari koju ritualizirano svi zaboravljamo. Nije dobro, nije pravdeno, nije pristojno, reći ‘slava Miljenku’ jer Miljenko slavu nije htio.”

Miljenko Dereta rođen je u Beogradu 1950. godine. Završio je filmsku i TV režiju na beogradskoj Akademiji u Beogradu. Bio je kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima 1990, i član Gradjanskog saveza Srbije. 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalisticckog pokreta osnovao je Gradjanske inicijative. Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Miljenko Dereta biće sahranjen 7. novembra na Novom groblju u Beogradu.

XS
SM
MD
LG