Dostupni linkovi

In memoriam Miljenko Dereta: Odlazak veterana antiratnog pokreta


Festival Miredita
Festival Miredita

Osnivač i dugogodišnji direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta preminuo je u ponedeljak ujutro u 65. godini života.

Do 1990. realizovao je desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film. Bio je kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima za Skupštinu Srbije 1990.

Karabeg o Dereti i Mostu

Miljenko Dereta je bio čest gost Mosta Radio Slobodna Europa.

Njegove briljantne analize uvek su bilo rado slušane i Most je dobivao pohvale od slušalaca uvek kada je Miljenko bio gost.

Igrom sudbine njegov poslednji javni nastup bio je u Mostu. Poslednji put čuo sam se sa Miljenkom pre četiri dana, u četvrtak uveče, kada sam pripremao tekst Mosta za štampu. A danas, kada sam stigao u redakciju, zatiče me vest o njegovoj smrti.

Druga Srbija je ostala bez još jednog svog sjajnog predstavnika.

Omer Karabeg

Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta osnovao je Građanske inicijative, udruženje građana za demokratiju i civilno obrazovanje.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014.

Od samog početka bio je aktivan u antiratnom pokretu u Srbiji.

Vest o smrti Miljenka Derete zatekla nas je sa velikim osećanjem gubitka, kaže Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji:

“On je bio jedan od veterana ove scene od devedesetih godina. Bio je u tom antiratnom otporu, bio je član Građanskog saveza, gde je bio politički aktivan. Kasnije je bio poslanik u parlamentu. Poznat je i po svojoj nevladnoj organizaciji Građanske inicijative koja je uglavnom radila u unutrašnjosti Srbije i ističe se pre svega po temama koje su jako važne za Srbiju, ali su neprihvaćene, poput lokalne samouprave i decentralizacije”, priseća se Biserko, te dodaje:

“Miljenko je inače bio aktivan u svim događanjima u gradu koja su bila protiv rata, zločina i svega onoga što se dešavalo poslednjih 25 godina. Znači, pripada grupaciji koja je odmah na početku organizovala otpor srpskom nacionalizmu i agresiji. Bio je noseća figura vremena koje je iza nas. Njegov prerani odlazak je veliki gubitak ne samo za nevladinu scenu, negu uopšte za Srbiju, za taj mali deo ljudi koji se još uvek odupire svemu onome što ruši i relativizuje ono za šta se on godinama zalagao.”

XS
SM
MD
LG