Dostupni linkovi

Komandant NATO-a u Prištini: Sporazum veliki korak ka regionalnom miru


Philip Breedlove
Philip Breedlove
Vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, američki general Philip Breedlove pozdravio je u petak u Prištini politički napredak u odnosima sa Srbijom postignut u poslednjih nekoliko meseci, zahvaljujući radu Evropske unije i iskrenim pregovorima svih uključenih strana. On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komadantom KFOR-a, generalom Volkerom Halbauerom.

General Breedlove je izrazio nadu da će postignut napredak dovesti do nastavka poboljšanja bezbednosti u regionu.

“Svi smo posvećeni da pružimo podršku implementaciji ovog istorijskog sporazuma koji predstavlja značajan korak napred za regionalni mir i bezbednost. Pozivam sve u regionu da private ovu mogućnost koja može osigurati trajan mir i sigurnost za sve naše buduće generacije“, kazao je Breedlove.

General Breedlove je pre tri nedelje došao na poziciju vrhovnog komadanta savezničkih snaga u Evropi, na kojoj je od 2009. služio američki admiral John Stavridis.

Breedlova poseta Kosovu je prva u ovoj funkciji.

On je dodao da će KFOR nastaviti da doprinosi održavanju sigurnog i bezbednog okruženja i osiguravanju slobode kretanja na Kosovu. On je istakao da je jasno da je višegodišnji rad NATO-a na Kosovu igrao značajnu ulogu u postizanju napretka.

„Uzmite u obzir da smo na početku ove misije imali 50,000 raspoređenih trupa, dok ih je danas samo 5,000. Jasno je da smo zajedno postigli napredak“, kazao je general Breedlove.

On je izjavio da će vojnici NATO-a na Kosovu ostati onoliko koliko to bude potrebno i dok dva naroda ne donesu potrebne odluke za uspostavljanje mira i stabilnosti u ovom delu sveta.

Komadant KFOR-a, nemački general Halbauer, govoreći o ulozi ove misije nakon postizanja dogovora Prištine i Beograda, kazao je da u KFOR-u neće biti promena.

“KFOR će imati istu misiju i isti mandate, i nastaviće da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i pozitivnom napretku u političkim procesima”, kazao je on.

Na pitanje da li će se Bezbednosne snage Kosova, koje su nastale pod NATO-om, postati vojska Kosova, Halbauer je odgovorio da će o daljim koracima odlučiti ovaj savez, u kojem je potrebna saglasnost svih država članica.
XS
SM
MD
LG