Dostupni linkovi

Komšić: Milanović razočarao i uvrijedio brojne građane BiH


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je kako je potpuno neprihvatljivo i štetno po odnose između dviju država i po odnose u regiji da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nastavlja sa "anticivilizacijskom politikom negiranja haških presuda koju je snažno zastupala njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović".

Iz kabineta Željka Komšića saopšteno je da je Milanović sa stanovišta politike i morala povukao “potpuno pogrešan potez”, te naveo kako je svojom izjavom hrvatski predsjednik razočarao, ali i uvrijedio brojne građane Bosne i Hercegovine.

“Ne mogu reći kako se nadam u to da će popraviti štetu, ali bi to bilo dobro i za njega i za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarišući današnju Milanovićevu izjavu na obilježavanju godišnjice akcije "Oluja".

Milanović o odlikovanjima HVO-a: Ne odlikujem pojedince

Milanović je, naime, izjavio: „Propala je namjera da se na Haškom sudu ovo ('Oluja') pokaže kao udruženi zločinački pothvat. Imali smo i sreće da nijedan naš general nije osuđen za zločinački pothvat koji je jedna glupa i ružna izmišljotina. Ne znam tko je za to kriv, ali sam sretan što je ta loša namjera propala“.

Milanović je također najavio da će na 25. godišnjicu vojne akcije "Oluja" odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Vojnu policiju, koje su dale doprinos u oslobađaju Hrvatske. Među onima kojima će biti uručeno odlikovanje je i Zlatan Mijo Jelić, kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 2016. godine optužilo za ratne zločine na području Mostara, nakon čega je on pobjegao u Hrvatsku.

Zlatan Mijo Jelić optužen je da je učestvovao u organizovanju i izvršenju širokog i sistematskog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Mostar.

Sud BiH je 2019. godine, s obzirom da Jelić nije bio dostupan bh. pravosuđu, donio odluku da predmet ustupi Hrvatskoj i ta procedura još traje.

XS
SM
MD
LG