Dostupni linkovi

Milanović o odlikovanjima HVO-a: Ne odlikujem pojedince


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je na novinarsko pitanje komentirao oštre reakcije službenog Sarajeva na njegovu odluku da odlikuje postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje su sudjelovale u akciji „Oluja“.

„Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Deliću koji je osuđen za ratni zločin kao problem. Nije svatko tko je dobio kaznu u Hagu ratni zločinac. Nije isto Delić i Mladić i Karadžić. Ja ne dajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje ni jednom pojedincu nego svima njima. Tu ne možete biti picky (izbirljivi), ne možemo mi birati. Ne sjećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste postrojbe oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobivao velered kraljice Jelene."

Dodao je i da su "neki ljudi nažalost zarobljenici očekivanja. Na takav način nećemo graditi dobre odnose sa susjedima".

Naime, Milanović će odlikovati četiri brigade HVO i Specijalnu jedinicu MUP-a samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HR HB). Odlikovanja će preuzeti posljednji zapovjednici tih sada rasformiranih postrojbi, a među njima je i posljednji zapovjednik Specijalnih jedinica MUP-a Zlatan Mijo Jelić

Jelić je u BiH optužen za ratne zločine nad bošnjačkim civilima 1993. godine na području Mostara i iz BiH je otišao u Hrvatsku dan prije podizanja optužnice, u decembru 2015. godine.

Milanović je komentirao i odnose sa BiH.

"Ja rijetko ili nikad ne prozivam ljude u BiH, ali možda da počnemo od toga da se Hrvatima omogući da biraju sami svoje članova Predsjedništva. Bosna je nastala na pravu konstitutivnih naroda, Hrvatima su neka prava naprosto ukradena", kazao je.

Milanović je ranije u obraćanju na ceremoniji dodjele odlikovanja udruzi Prvi hrvatski redarstvenik komentirao i tretman „Oluje“ u haškom tribunalu.

„Propala je namjera da se na Haškom sudu ovo ('Oluja') pokaže kao udruženi zločinački pothvat. Imali smo i sreće da nijedan naš general nije osuđen za zločinački pothvat koji je jedna glupa i ružna izmišljotina. Ne znam tko je za to kriv, ali sam sretan što je ta loša namjera propala,“ ocijenio je.

XS
SM
MD
LG