Dostupni linkovi

Komšić: NATO odbacio konstitutivnost, pozdravljam Deklaraciju


Željko Komšić, član Predsjedništva BiH
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH

Nakon što je završen NATO samit u Briselu i usvojen dokument u kojem je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tražio da se pomene i konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini, ali se to nije desilo, u ponedeljak 14. juna oglasio se član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić navodi da u deklaraciji ne stoji konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali te da je to "još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima".

"Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO-a i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku euroatlanskim reformskim procesima", rekao je Komšić.

Osim konstitutivnosti naroda, iz hrvatske diplomatije insistirali su i na uvrštavanju Dejtona u dokument što se i dogodilo.

Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podrška tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost. Neki su očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti sa temeljenim vrijednostima NATO saveza", riječi su Komšića.

Govoreći o izbornoj reformi rekao je da je "jasno da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti".

Značajnim, Komšić smatra i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podjele.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je dan uoči samita izjavio da neće dozvoliti usvajanje ove deklaracije ako se u dokumentu specifično ne spominju tri konstitutivna naroda u BiH. Za usvajanje zajedničkih deklaracija je, naime, neophodna saglasnost svih država članica NATO-a.

“Neko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći”, izjavio je Milanović u nedjelju navečer.

Milanović je u ponedeljak pred samit u izjavi novinarima, u sjedištu NATO-a Briselu, rekao kako je riješen spor oko dijela završne deklaracije sa NATO samita koji se tiče BiH, te naveo kako se o tome dogovorio sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom u nedjelju (13. juna).

XS
SM
MD
LG