Dostupni linkovi

Šaškor: Tko kormilari ovim brodom?


Ines Šaškor
Ines Šaškor
Hrvatski politički život odvija se na relaciji Markov trg – Gajeva - Remetinec. Za neupućene, na tim su adresama sjedišta Vlade i Sabora, Državnog odvjetništva i Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala, te istražnog zatvora.

Aktualni sudski procesi i brojne istrage svjedoče o krupnom kriminalu koji ishodište ima u vrhu donedavne vlasti. S obzirom da se vlast nije promijenila, već se samo djelomično personalno obnovila, pitanje legitimiteta Vlade Jadranke Kosor otvara se sve ozbiljnije.

Kada se na malim ekranima javne televizije ukazala bivša šefica financija palog tajkuna Miroslava Kutle, svojedobnog vlasnika više od stotinu poduzeća, većinom propalih, i posvjedočila kako su i kome isplaćivani milijunski iznosi na ruke, scena je neodoljivo podsjećala na neke starinske gangsterske filmove.

Knjigovođa mafije, postajući svjestan da mu se gazda umrežio sa stotinama sličnih, s medijima, policijom, pravosuđem i političarima, počinje uredno bilježiti sve te silne uplate i skriva svoju crnu bilježnicu kao vlastito osiguranje. Kada pokuša svoja saznanja iznijeti organima gonjenja, njegov iskaz i dokumenti nestaju, a on sam postaje meta. Ali, pravi knjigovođa se osigurao i sklonio još dokumenata na sigurno...

Gospođa Milena Šenator, Kutlina knjigovotkinja, iznijela je milijunskom auditoriju ono što i istražiteljima prije deset godina i što su nezavisni mediji objavili također prije mnogo, mnogo godina. Neki s Kutline liste su pali s vlasti, neki su pod istragom, neki su ostali moćni. Naročito vlasnici medija. A svi su još bogatiji. I nisu platili porez, nitko ih nije priupitao otkud im vile, jahte, tisuće kvadrata zemljišta, dragocjenosti, dionice. A i po dosadašnjim, manjkavim zakonima, to se moglo i moralo učiniti. Za svaku transakciju iznad 10.000 eura trebalo je ispitati porijeklo novca. To nije urađeno. Taj jednostavni propis, uobičajen u tržišnim ekonomijama, bio je mrtvo slovo na papiru.
Mnogo je istraga pokrenuto, počela su i prva suđenja.
Pokazuje se da je riječ o krupnom organiziranom kriminalu mafijaškog tipa, s ishodištem u ratu i privatizaciji


Vlasti su dale čvrste garancije da će korupcionašku hobotnicu zauzdati. Zakonodavstvo je djelomično prilagođeno lakšem procesuiranju organiziranog kriminala. Mnogo je istraga pokrenuto, počela su i prva suđenja.
Pokazuje se da je riječ o krupnom organiziranom kriminalu mafijaškog tipa, s ishodištem u ratu i privatizaciji. Uključivanje nekih inozemnih banaka, prije svega Hypo Alpe Adria banke, omogućilo je pranje novca velikih razmjera. Austrija i Njemačka uključile su se u ozbiljnu istragu kada su otkrile da su i same opljačkane.
U toj se aferi, po svemu sudeći, krije tajna iznenadnog odlaska bivšeg premijera Sanadera.

Njegovi najbliži suradnici, nezaštićeni i prepušteni pravosuđu, našli su se u poziciji svojevrsnih knjigovođa mafije. Neki su odlučili progovoriti. Ili barem uputiti poruke vladajućoj stranci. To su učinili bivši potpredsjednik Vlade Polančec i bivši direktor Elektroprivrede Mravak. Polančec, pred kojim su tri suđenja, poručuje da ništa nije radio bez znanja i odobrenja vrha stranke i Vlade, te da je evidentirao 40-tak afera u kojima su uključeni članovi Vlade i najmoćniji ljudi u državi. Mravak je poručio da je uplaćivao novac vladajućoj stranci.
To je dodatno unijelo pomutnju u ionako oslabljenu vlast.

Operativno središte moći u državi u ovom trenutku je u rukama glavnog državnog tužitelja Bajića i ministra policije Karamarka, tvrdi Polančecov odvjetnik Nobilo.

Taj je advokat, namjerno politizirajući slučaj svoga branjenika, posljednjih tjedana više uzdrmao vlast nego cijela opozicija zajedno.

Poručio im je ono što je svakoj vlasti najteže čuti – da više ne vlada. Njegov cilj, pa ni posao, nije obrana demokracije, nego vlastitog klijenta. Vlast se poljuljala, a postoje naznake i o ozbiljnim unutarstranačkim sukobima u vrhu vladajućeg HDZ-a.

Svaka ozbiljna istraga organiziranog kriminala smrtonosna je za HDZ i zato su se, za sada interno, pobunili stranački patrijarsi.
Nema sumnje da je Vlada Jadranke Kosor slaba, ali ako se unutar stranke osporava zbog toga što je dala odriješene ruke pravosuđu, onda daljnje slabljenje premijerke i liderice vladajuće stranke nije ono što bi bilo najbolje za građane.

Neki mediji već pišu o slomu Vlade kao o gotovoj stvari. Njihovi vlasnici, ako istrage o najvećim korupcionaškim aferama krenu samo korak dalje, neumitno dolaze na tapet.
Zato treba uzeti s oprezom zdušno navijanje za padom Vlade pod svaku cijenu.
Mnogi bi da padne zato da se zaustavi progon mafije.
Ova je Vlada zrela za prijevremene izbore zbog nesposobnosti da pokrene sveobuhvatni ekonomski, socijalni i politički oporavak zemlje i na njemu postigne široki konsenzus u društvu


Ova je Vlada zrela za prijevremene izbore zbog nesposobnosti da pokrene sveobuhvatni ekonomski, socijalni i politički oporavak zemlje i na njemu postigne široki konsenzus u društvu.
Nikako zbog procesuirnja organiziranog kriminala. Ma koliko joj rezultati bili mršavi, to je jedno od rijetkih područja na kojemu je nešto učinila.
A ako ide dalje, doći će na izvorište. U vlastito dvorište.

Zato je sve to tako kaotično i zato se sada Hrvatska vrti u začaranom krugu. Tanašnu Vladu ruše iznutra i iz vana, a mlaka i neodlučna opozicija, na čelu sa SDP-eom, ne zna što da radi u ovakvoj situaciji. Do sada se nije potvrdila kao uvjerljiva alternativa vladajućima. Svoju šansu da zaustavi sistemsku korupciju na kojoj je nastala Tuđmanova Hrvatska, prokockala je nakon 2000-te godine.

Iako u javnosti figuriraju kao manje korumpirani, sadašnji lideri opozicije nisu se predstavili i kao moguća sposobnija vlast.
Najveći politički rejting u zemlji ima predsjednik Republike. S njim je zadovoljno više od 80 posto građana.
Nedavno je izjavio da je došlo vrijeme za nove ljude.
I za novu politiku.
XS
SM
MD
LG