Dostupni linkovi

Koliko su bezbedni klubovi u Srbiji


Diskoteka "Kontrast" izgorela u požaru, FOTO: www.021.rs
Vanredna kontrola ugostiteljskih objekata u Srbiji počela je nakon što je u požaru u diskoteci u Novom Sadu šestoro mladih izgubilo život. Ova nesreća pokrenula je pitanje uslova u kojima rade diskoteke i klubovi u Srbiji.

Uzrok požara u kom su u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ poginule tri devojke i tri mladića, kako su pokazali preliminarni rezultati istrage, je preopterećenost strujnih kablova koji su se nalazili ispod bine.

Vlasnik i zakupci tog kluba uhapšeni su odmah posle nesreće, jer se sumnja da nisu sproveli mere zaštite propisane zakonom.

Boško Pilipović, načelnik Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, izjavio je za RSE da će inspektori hitnu vanrednu kontrolu sistema zaštite od požara najpre početi u objektima u kojima se okuplja najveći broj ljudi, kao što su klubovi i barovi.

„Sve kontrolišemo. Da li je objekat podoban, da li ima dovoljno vatrogasnih aparata, da li je sprovedena hidrantska mreža, da li su elektro instalacije pravilno raspoređene i kakav je stepen opterećenja. Da li postoji plan zaštite od požara, da li su zaposleni obučeni za reakciju u tim slučajevima, da li postoje evakuacioni putevi. Sve to smo radili i ranije, svaki dan, i podnosili prijave protiv nesavesnih vlasnika i zakupaca. I bilo je rezultata, ti predmeti stizali su i do sudova“, navodi Pilipović.

Protiv vlasnika „Kontrasta“ ranije je, kako je saopštila policija, pokretano više prekršajnih prijava zbog loše protivpožarne zaštite. Svi stradali u požaru u toj diskoteci najverovatnije su se ugušili dimom u toaletu iz kog nisu uspeli da izađu. MUP je procenio da je u trenutku nesreće u diskoteci bilo previše ljudi.

Konstantin Samofalov, član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, kaže da su ovaj slučaj i ranija iskustva pokazali da bi kontrole morale da budu češće.

„Mislim da nas i neka stalna trka za materijalnim često dovodi u ovakve tragične situacije. Smatram da je, ako se utvrdi da propisi nisu adekvatni, neophodno menjati zakone i uvesti oštre sankcije. Nesreće se mogu desiti čak i kada su preduzete sve mere zaštite, ali ukoliko se utvrdi da odgovorni pojedinci nisu odradili svoj posao mora se hitno regovati kako nam se ovakve tragedije više nikada ne bi ponovile“, kaže Samofalov.

Prema svedočenju očevidaca požara u novosadskoj diskoteci, vatru koja je velikom brzinom gutala sve pred sobom osoblje kluba pokušalo je da ugasi jednim protivpožarnim aparatom za koji se ispostavilo da ne radi. Poziv vatrogascima kasnio je 15 minuta.

Neznanje i korupcija

Vukašin Grozdanović, iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), zatražio je od države da hitno unapredi bezbednost posetilaca klubova.
Istraga zbog požara u diskoteci "Kontrast", 1. april 2012.
Istraga zbog požara u diskoteci "Kontrast", 1. april 2012.

„U svakom slučaju, kada se radi o strašnom dogadjaju u novosadskoj diskoteci sada je kasno preduzeti bilo šta. Ali da bi u budućnosti sprečili slične tragedije trebalo bi redovno kontrolisati klubove i kafiće. I naš predlog je da na svim ugostiteljskim objektima na vidnom mestu stoji obaveštenje kada je poslednji put urađena inspekcija i koja je ocena bezbednosti. Da bi to mogao da vidi svaki posetilac. Te stvari moraju sistemski da se reše, da postoji zakonska procedura koja mora biti poštovana do poslednjeg slova kako bi se garantovala bezbednost svim gostima klubova i kafića u Srbiji“, kazao je Grozdanović.

Prema zakonu, vlasnik ili korisnik objekta dužni su da se staraju o sprovođenju zaštite od požara dok je posao inspekcije da ih proverava i predlaže mere i kazne ukoliko se ne pridržavaju propisa.

Boško Pilipović, iz novosadske Uprave za vanredne situacije, kaže da su kontrola i preventiva najvažniji.

“Mi to intenzivno radimo svaki dan. Obilazimo i preduzeća, škole, fakultete, privredne subjekte i objekte svih kategorija. Toga ima na hiljade… Čak nismo stigli da obidjemo sve stambene objekte i zgrade jer ih ima u ogromnom broju. Lako je pričati priču, ali mi nemamo dovoljno snaga. Kada jedan inspektor krene u kontrolu samo da bi zakucao na svaka vrata treba mu puno vremena, a kamo li da uđe i da pregleda sve što je potrebno”, ističe Pilipović.

Vukašin Grozdanović, iz KOMS-a, zaključuje da država ovaj problem mora da shvati ozbiljno.

“Velikim delom radi se o neznanju, a mislim da ima i korupcije. A to znači da ako neko nekoga poznaje lakše može da dobije dozvolu za rad, da će lakše srediti dokumentaciju koja će da potvrdi da je neki klub bezbedan iako u stvarnosti to nije. Smatramo da treba povećati odgovornost i kaznene mere. Ali treba propisati i minimum standarda koje svaki objekat treba da ispuni da bi mogao da dobije dozvolu za rad”, kaže Grozdanović.

U poslednjih pet godina u požarima u tri ugostiteljska objekta u Novom Sadu 17 ljudi izgubilo je živote ali niko još nije odgovarao zbog neadekvatne protivpožarne zaštite.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG