Dostupni linkovi

Trodnevna žalost u Novom Sadu zbog pogibije šestoro mladih ljudi


Građani Novog Sada pale sveće za nastradale (Foto: www.021.rs)
Građani Novog Sada pale sveće za nastradale (Foto: www.021.rs)
U velikom požaru u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ život je izgubilo šest osoba. Načelnik uprave za vanredne situacije Novi Sad Boško Pilipović izjavio je da su uzrok požara u diskoteci "Kontrast" najverovatnije kablovi ispod bine.

U Novom Sadu se u ponedeljak u podne održava komemorativni skup. U ime grada Novog Sada, gradonačelnik Igor Pavličić izrazio je najdublje saučešće porodicama nastradalih, kojima je obećao "maksimalnu podršku grada".

Inače, u nedelju uveče nekoliko stotina građana se okupilo na Trgu slobode, gde su polaganjem cveća i paljenjem sveća odali poštu za šestoro poginulih.

U tragediji koja se dogodila u diskoteci "Kontrast", poginulo je šestoro mladih ljudi, uglavnom dvadesetogodišnjaka. Portparolka Osnovnog suda u Novom Sadu Biljana Lazić saopštila je da u požaru nastradali: Aničić Marina (1987), Miladinović Tamara (1987), Dalmacija Milena (1986), Ignjatović Zoran (1984), Pavlović Marko (1983) i Vuković Renato (1991).

Mesto tragedije
Mesto tragedije
U požaru koji je izbio oko dva sata posle ponoći lakše su povređeni Ignjatović Vesna (1983), Grbić Nevena (1986), Blagojević Maja (1988) i Radojević Siniša.

Biljana Lazić izjavila je da su vlasnik i dva zakupca diskoteke "Kontrast" uhapšeni.

U Novom Sadu je proglašena trodnevna žalost, u ponedeljak, utorak i sredu.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić za RSE kaže da je uviđaj u toku.

„Uviđaj se radi od ranih jutarnjih časova i najverovatnije će trajati do sutra. Radi se na utvrđivanju uzorka požara da li je do njega došlo usled neispravnih elektroinstalacija ili je eventualno namera po sredi. Sve opcije su otvorene, ali se nadam da će istraga u što skorije vreme utvrditi kako je došlo do ove tragedije”, naglasio je Marić.

Direktor policije Milorad Veljović ranije je novinarima izjavio da su, prema prvim informacijama, neispravne instalacije prouzrokovale požar.

„Verovatno da su uzrok instalacije. Ali prvo mora da se završi uviđaj. Ako utvrdimo uzrok, moramo naći i odgovorne. Nemoguće je da nema odgovornih, ako imamo šest mrtvih”, ističe Veljović.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić kaže da su vatrogasne jedinice reagovale brzo.

„Kad se desi tako nešto, to je manje više pitanje objekta i bezbednosti samog objekta. Ono što se moglo uraditi, uradilo se brzo”, kaže Pavličić.

VIDEO: Požar u diskoteci Kontrast


Uzrok smrti šestoro mladih je verovatno gušenje od dima. Zamenik načelnika Policijske uprave Novi Sad Stevan Krstić izjavio je da su nastradali u požaru bili zaglavljeni u toaletu u toj diskoteci.

U trenutku izbijanja požara u diskoteci "Kontrast” bilo je oko 350 osoba.

Nadležni kažu da je ugostiteljski objekat bio redovno kontrolisan.

„Ovaj objekat ima pomoćni izlaz, ali mi ne možemo da kontrolišemo koliko ljudi se nalazi u objektu, takvih objekata ima na hiljade objekata u Srbiji, više desetina samo u Novom Sadu. Tu je negde i odgovornost vlasnika. Sve ovo o čemu sada razgovaramo biće predmet istrage svakako”, kazao je Predrag Marić.

Tragedija je šokirala Novosađane (foto: www.021.rs)
Tragedija je šokirala Novosađane (foto: www.021.rs)
Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je duboko žaljenje zbog tragedije koja se dogodila u Novom Sadu.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić takođe izrazio je saučešće porodicama poginulih u požaru u diskoteci Kontrast. Pajtić je u saopštenju izrazio "užasnutost i žaljenje" zbog tragedije.

I gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je danas saučešće gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću povodom nesreće.

"U ime Beograđana i svoje lično ime upućujem vam najdublje saučešće zbog izgubljenih mladih života", navodi se u telegramu upućenom gradonačelniku Novog Sada.

Ovo je treći veliki požar poslednjih nekoliko godina u Novom Sadu, u kome je bilo ljudskih žrtava.

Pre četiri godine u kafiću "Laundž" nastradalo je osmoro mladih, a u hotelu "Putnik" život su izgubile dve osobe.
XS
SM
MD
LG