Dostupni linkovi

Koliko će potrajati Izetbegovićev i Radončićev savez?


Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović nakon potpisivanja sporazuma dvije stranke, 19. oktobra 2015.
Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović nakon potpisivanja sporazuma dvije stranke, 19. oktobra 2015.

Vlada Federacije BiH od četvrtka radi u novom sazivu. Novi partneri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH su ministri iz Saveza za bolju budućnost (SBB). I dok najavljuju rad na reformskoj agendi punom parom, analitičari sumnjaju u ishod ovakvog saveza. Iako su motivi SBB, kako to kaže predsjednik stranke Fahrudin Radončić, proizašli iz želje da se stabilizira stanje, pitanje je kako će dojučerašnji ljuti rivali naći zajednički jezik, te šta je stvarni motiv njihovog ulaska u vlast. Sve će se, smatraju analitičari i opozicija, znati uskoro.

Ministri u Vladi Federacije BiH od četvrtka, kako najavljuju njeni akteri navlače reformsko odijelo. Zanimljivo je da je upravo na reformskom zakonu – Zakonu o radu, Savez za bolju budućnost iznio svoj stav prema sadašnjim partnerima. Tačnije, predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić kazao je kako neće biti reformista s onima koji su građane doveli na rub egzistencije:

„Ovo što radi Vlada gospodina Bakira Izetbegovića i Aljoše Čampare, jer oni su ključni ljudi te Vlade, gospodin Fadil Novalić je obična marioneta, je nešto što SBB neće prihvatiti. Ako će nas neko proglasiti antireformistima meni je to zadovljstvo, da ne budem reformista sa onima koji su ovdje dovodili najradikalnije elemente, koji su u 25 godina doveli zemlju u situaciju da nama svaki šesti stanovnik na spavanje ide gladan. Oni nam nude koncept koji će broj gladnih i obespravljenih dramatično povećati nakon 25 godina njihove vlasti!", tvrdio je Radončić.

Svega nekoliko mjeseci kasnije mišljenje se drastično promijenilo. SBB svoje učešće u vlasti s onima koji su su do jučer za njih bili “kriminalci, lažovi I muhe podrepuše” pravda time da Vlada mora funkcionisati. Sudeći prema Radončićevim izjavama učešće u vlasti je spasiteljska misija.

“Vi ste na mom mjestu mogli sve da posmatrate sa sigurnog balkona, neodgovorno se ponašate i vidite kako tone Federacija, jer je blokada bila ogromna, a time i Federacija i vaš narod i svi građani BiH. Ili, da bez neke velike političke sujete prihvatite jednu vrstu javnih i internih poziva SDA da ovu zemlju zajednički učinimo boljom. Ja sam se odlučio za drugu opciju”, poručio je Radončić.

Prava strana medalje

Stvarne motive ulaska u vlast ljutih rivala još nije moguće iščitati, kaže politička analitičarka Rubina Čengić, ali, kaže, nije optimista.

“Prvenstveno zato jer novoformirana koalicija ima vrlo težak i složen background. Napravljena je 'na guranje'. Bio je potreban ambijent šok sobe 'Kod Kibeta' (restoran u Sarajevu op.aut.) da bi se aktuelni partneri dogovorili. Postoje veliki interesi i jednih i drugih koje će pokušati ostvariti na pozicijama koje su popunili svojim kadrovima. To može biti Ministarstvo energije u kojem su brojna otvorena pitanja i neriješeni problem. Vidjećemo u kom pravcu će ići budžet, ne samo federalni, već i kantona, i tu ćemo vidjeti u kojoj mjeri se razlikuju interesi. Moguće je da SDA plati veoma skup račun za podršku SBB u vlasti”, komentariše Rubina Čengić.

Ni opozicija novu vladu ne vidi kao reformsku. Delegat Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Peđa Kojović kaže kako je teško povjerovati da se na politikama kakve vladaju u posljednjih 20 godina može očekivati napredak. Pod plaštom reformskih zakona mogla bi se vidjeti prava strana medalje.

“Ne sumnjam da će se veliki dio zakona koji čine reformsku agendu proći parlament. A onda ćemo se podzakonskim aktima i implementacijom vratiti na one politike koje su bile i do sada”, ocjenjuje Kojović.

Koalicija sa bivšim partnerima Demokratskom frontom, a time i bivša Vlada, pukla je na načinu imenovanja u javnim preduzećima. SBB za sada nema posebnih zahtjeva, ali mir u novoj koaliciji moraće se kupiti, tim prije što su Stranka za BiH i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS), koje su stale uz SDA i HDZ BiH kada im je to najviše trebalo, istisnuti sa pozicija, tvrdi zastupnik SDP BiH u Parlamentu Federacije BiH Aner Žuljević.

“Šta će se dogoditi kada se budu provodile konkursne procedure koje su neophodne za konačno popunjavanje na četverogodišnje mandate to će vrijeme pokazati. Nažalost, Zakon o državnim službenicima koji je na onaj način htio da bude proguran u oba doma parlamenta je ustvari instrument kojim se pokušava održati mir u koaliciji. To je jasno predsjednik SDA Bakir Izetbegić rekao na press konferenciji - da male stranke ne mogu očekivati ministarska mjesta, ali mogu očekivati pomoćnike”, napominje Žuljević.

Činjenica je da se do sada Vlada Federacije BiH nije pretjerano bavila reformskim procesima, unatoč obećanjima, a rad na reformskoj agendi tek je početak testa koji je za koaliciju SDA i SBB počeo na suprotstavljenim stranama.

XS
SM
MD
LG