Dostupni linkovi

Kocijančić: Nema novih uslova na putu Srbije ka EU


Zastave EU i Srbije
Zastave EU i Srbije
Zamenik premijera i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić već danima aludira na nove kosovske uslove koje je Evropska unija postavila Srbiji da bi krajem godine dobila početak pristupnih pregovora, među kojima posebno ističe zahtev za otvaranje predstavništava Kosova u Srbiji i Srbije na Kosovu, ali njegove navode demantuju i u Briselu i u Beogradu.

Uz Dačića, i lokalni mediji, pozivajući se na nezvanične izvore u Beogradu, pišu o navodnim novim uslovima Brisela Srbiji, među kojima su ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova, pri čemu se ne misli na škole i zdravstvene institucije, otvaranje kancelarije Beograda u Prištini i Prištine u Beogradu, uvođenje posebnog telefonskog broja za Kosovo i susret na vrhu između Beograda i Prištine.

Postojanje novih uslova za Radio Slobodna Evropa demantuje, međutim, Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Catherine Ashton, ponavljajući da dodatnih zahteva nema.

Maja Kocijančić
Maja Kocijančić
„Nema novih uslova koji stoje na putu Srbije ka Evropskoj uniji“, kaže za RSE Kocijančić i dodaje da je uslove za otvaranje pregovora definisao Savet Evropske unije i da se oni pre svega odnose na vidljivo i održivo poboljšanje odnosa sa Kosovom.

Uprkos demantijima, u zemlji se stvara prava histerija u vezi sa navodnim dodatnim zahtevima koje Brisel postavlja pred Srbiju, u šta se uključio i Vojislav Koštunica, nekadašnji premijer i predsednik, a sada lider izrazito antievropske, opozicione Demokratske stranke Srbije, zatraživši hitnu sednicu parlamenta na kojoj bi bili odbačeni navodni novi uslovi EU u vezi sa Kosovom.

Kacin: Kupovina vremena

Jelko Kacin, potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i izvestilac Parlamenta za Srbiju, ovako za Radio Slobodna Evropa reaguje na aluzije Ivice Dačića i medijske spekulacije da Brisel od Beograda za dobijanje datuma početka pristupnih pregovora traži otvaranje predstavništva u Prištini i Prištine u Beogradu:

Jelko Kacin
Jelko Kacin
„Mene takve rasprave u ovom momentu stvarno iznenađuju. Srbija je pred finansijskim kolapsom. U ovom trenutku joj je potrebna kredibilna, operativna i jaka vlada koja će krenuti u pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom i sprečiti kolaps Srbije. To je sada prvi zadatak, a imam osećaj da bi neki raspravljali o svemu i svačemu što nije na dnevnom redu samo zato da se kupi vreme i da se vlada još ne formira. Možda su čekali na rezultat izbora u Grčkoj, ne znam, ali po meni takve aluzije ipak nisu najaktuelnije u ovom momentu“, komentariše Kacin.

Navode o zahtevu za razmenu predstavništava između Beograda i Prištine pobijaju i srpski zvaničnici.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović istakao je da nije čuo da postoji zahtev za međusobno otvaranje kancelarija Srbije i Kosova u Prištini, odnosno, Beogradu, demantujući tako navode lidera SPS-a da postoje takvi pritisci pritisci na Srbiju.

To je ranije demantovao i šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović, a Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, za Radio Slobodna Evropa takođe demantuje Dačićeve navode.

„Ja ne isključujem mogućnost da će biti nekakvih novih zahteva, ali mislim da tako daleko niko neće ići jer je valjda svima u Briselu jasno da mi takav zahtev ne možemo prihvatiti“, kazao je Ivanović.

Upitan ima li informaciju da je takav zahtev već ispostavljen, Ivanović kaže:

„Ja nemam takvu informaciju. U kontaktima koje sam imao sa međunarodnim predstavnicima u Beogradu i u Mitrovici, nisam nikad čuo da se takav zahtev pominje“.

A na pitanje otkud onda Dačiću takve informacije ili indicije, Ivanović odgovara:

„Ne znam koji su mu izvori informisanja, pretpostavljam da su to nekakve indicije do kojih je došao. Možda indicije za tako nešto i postoje, ali opipljivih dokaza za tako nešto nema“, kaže Oliver Ivanović.
XS
SM
MD
LG