Dostupni linkovi

Brisel poručio Nikoliću: Odnosi sa Kosovom ključni uslov


Tomislav Nikolić i Žoze Manuel Barozo, Brisel, 14. juni 2012.
Tomislav Nikolić i Žoze Manuel Barozo, Brisel, 14. juni 2012.
Tokom prve posete Briselu nakon izbora za predsednika Srbije Tomislav Nikolić se sreo sa predsedikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompuyem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Catherine Ashton.

U Evropskoj komisiji su, kako se ovde prenosi, zadovoljni Nikolićevom posetom Briselu, naglašavaju da su razgovori bili veoma dobri, da su pokrivene sve važne teme, ali i da je Nikoliću jasno stavljeno do znanja da su njegove nedavne izjave o Vukovaru i Srebrenici neprihvatljive za EU.

Saopšteno mu je da je istorija Evrope puna krvavih sukoba i netrpeljivosti, ali da su oni prevaziđeni nakon što je odlučeno da se krene putem pomirenja. U tom smislu mu je stavljeno do znanja da je sličan proces pomirenja potrebno sprovesti i na Zapadnom Balkanu kako bi ceo region imao evropsku perspektivu.

Domaćini u Briselu Nikoliću su bez uvijanja stavili do znanja i to da će za dalji korak Srbije ka Evropskoj uniji ključni uslov biti odnosi sa Kosovom.

Srpski predsednik je, pak, naglasio da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova, ako od njega to bude zavisilo. Naglasio je, međutim, da je od svojih sagovornika u Briselu dobio uveravanja da EU nikad neće tražiti da Srbija prizna Kosovo i da im veruje.

Svojim sagovornicima u Evropskoj komisiji i Savetu Evropske unije, a najpre je razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Catherine Ashton, Nikolić je poručio da članstvo u Evropskoj uniji ostaje i dalje spoljnopolitički prioritet Srbije:

Nikolić je rekao da je od sagovornika u Briselu dobio uveravanja da EU nikad neće tražiti da Srbija prizna Kosovo.

“Mislim da sam kao i uvek iskreno, ali ovog puta i uverio gospođu Ashton da ja uopšte ne razmišljam o tome da postoji neka bolja budućnost za Srbiju izuzev članstva u Evropskoj uniji, da ćemo učiniti sve što je moguće da u Evropskoj uniji budemo i da ćemo, iako imamo problem sa formiranjem Vlade, učiniti mnogo da eventualno krajem godine dobijemo preporuku da otpočnemo pregovore sa Evropskom unijom o priključenju”, izjavio je Nikolić.

Tokom razgovora o nastavku razgovora između Beograda i Prištine, visokoj predstavnici EU Catherine Ashton Nikolić je rekao da smatra da je neophodan nov, politički, format beogradskog tima za nastavak dijaloga sa kosovskom delegacijom:

“Izneo sam ideju da predsednik Vlade Srbije od sada vodi pregovore, pošto je ostalo malo toga o čemu treba da se dogovori, ali veoma važnog, i pošto je očigledno da kad državni činovnici razgovaraju, oni ne snose nikakvu odgovornost kad ono što je dogovoreno tumače različito od svojih sagovornika”, kazao je Nikolić.

Catherine Ashton i Tomislav Nikolić, Brisel, 14. juni 2012.
Catherine Ashton i Tomislav Nikolić, Brisel, 14. juni 2012.
Predsednik Srbije je nakon razgovora sa Catherine Ashton novinarima rekao da je "potpuno otvoreno, iskreno izneo svoje stavove" i da veruje da je "dobio iskrene stavove EU". Prema njegovim rečima, visoka predstavnica je više puta ponovila da "EU želi Srbiju u svom članstvu, ne samo Srbiju, već sve zemlje na Balkanu, a Srbiju posebno".

Predstavnicima sedme sile Nikolić je rekao da je sa šeficom EU za spoljnu politiku razgovarao o prošlosti, sadašnjosti, ali mnogo više o budućnosti.

Izražavajući zadovoljstvo otvorenim i produktivnim razgovorom sa novim srpskim šefom države, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je apelovao da se postigne politički konsenzus u Srbiji oko energičnijeg nastavka reformi, među kojima je posebno pomenuo ekonomske reforme, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobodu medija.

Baroso je takođe ukazao i na veoma važnu ulogu koju Srbija ima na Zapadnom Balkanu, naglašavajući da će lično Nikolićevo angažovanje biti od ključnog značaja za uspostavljanje dobrih odnosa sa svim susedima Srbije. Posebno je u tom kontekstu naglasio da će normalizacija odnosa sa Kosovom ostati apsolutno centralni uslov da Komisija odobri početak pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije. Upitan da li je realno da se Srbiji krajem godine odobre pristupni pregovori, Barroso je, međutim, rekao:

“Što se tiče kalendara i tajminga, ne bih komentarisao i odbijanje da to učinim ne odnosi se samo na Srbiju. Evropska komisija i ja lično vrlo smo oprezni kad su u pitanju datumi, ali ono u šta želim još jednom da vas uverim jeste naša vera u posvećenost Srbije evropskoj agendi i i naše uverenje nakon susreta sa predsednikom Srbije da će i on ostati posvećen evropskom cilju.”

VIDEO: Sastanak Tomislava Nikolića sa Barozom


Poseta Nikolića Briselu, njegova prva poseta inostranstvu nakon inauguracije, svakako je bila obostrano opipavanje pulsa.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa da je Nikolić, bar na nivou verbalnog, za šta je do sada jedino imao mogućnosti, Evropsku uniju uverio u posvećenost evropskom putu Srbije, ali i podseća:

“Moramo, naravno, imati u vidu i to da je neposredno posle izbora Nikolić dao nekoliko izjava u vezi sa regionom koje su uznemirile pre svega zemlje u regionu i unele nelagodu i upitanost kome su te poruke bile namenjene i da li je to predstavlja nekakav zaokret. Odlaskom u Brisel, tom prvom posetom koju čini kao inaugurisani predsednik, Nikolić je, međutim, imao nameru da pošalje poruku da je proevropski orijentisan, da će se držati onoga što je obećao u predizbornoj kampanji i da će mu spoljnopolitički prioritet biti pristupanje Evropskoj uniji”, smatra Joksimović.

Povodom Nikolićeve ideje da dijalog sa Prištinom od sada preuzme novi premijer Srbije naša sagovornica ocenjuje da Nikolić tim predglogom “gotovo kuca na otvorena vrata pošto se takve inicijative već pojavljuju na nivou Evropske unije upravo zbog problema implementacije onog što su dogovorili činovnici jer se pojavljuju ralike u tumačenjima dogovora:

“Postoje već, dakle, ideje da se dijalog podigne na viši politički nivo, Nikolić poručuje da takvu ideju prihvata, a sa druge strane, time želi da sa pozicije Predsednika izbegne svaku vrstu odgovornosti za dalji proces pregovora i da tu temu prepusti budućoj vladi, koju bi onda mogao i da eventualno kritikuje za postignute ili nepostignute rezultate”, ocenjuje Aleksandra Joksimović.
XS
SM
MD
LG