Dostupni linkovi

Kocijančič pozdravila imenovanje predsedavajućeg Veća ministara BiH


Maja Kocijančič
Maja Kocijančič

Portparolka Evropske unije nadležna za Zapadni Balkan, Maja Kocijančič je pozdravila odluku o imenovanju Zorana Tegeltije na mesto predsedavajućeg Veća ministara Bosne i Hercegovine.

U pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa, koju je Kocijančič dostavila kasno u utorak, 19. novembra, naglašava se da je formiranje nove izvršne i zakonodavne vlasti “od presudnog značaja za napredak zemlje u procesu integracija u EU”.

Ona je istakla da će nova vlada morati da se pozabavi ključnim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH da postane zemlja kandidat EU.

“Očekujemo opipljiv napredak zemlje na evropskom putu, uključujući konkretne korake u ključnim oblastima od kojih će građani imati korist, kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i društveno-ekonomske reforme”, poručila je Maja Kocijančič.

Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS) i član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izabran je 19. novembra za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Bosna i Hercegovina je bez vlasti na državnom i federalnom nivou godinu dana, jer lideri stranaka, nakon izbora, nisu mogli postići dogovor.

XS
SM
MD
LG