Dostupni linkovi

Knin: 'Oluja povijesno opravdana i etički čista pobjeda


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na obeležavanju "Oluje" pored spomenika Franji Tuđmanu
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na obeležavanju "Oluje" pored spomenika Franji Tuđmanu

'Oluja' je bila i povijesno će ostati politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena oslobodilačka i časna pobeda za pravedan cilj, poručila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas u Kninu, na obilježavanju 21. godišnjice vojno-redarstvene akcije 'Oluja', te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

"Poštujemo svaku žrtvu jer je svaki ljudski život jednako vrijedan i ista je tuga svake obitelji za svojim najmilijima, no isto se tako mora znati da je Oluja bila i povijesno će ostati politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena oslobodilačka i časna pobeda za pravedan cilj", rekla je predsjednica Hrvatske.

"Ovih dana opet čujemo da su modernu hrvatsku državu stvorile udbaške strukture, i to od onih koji su Republiku Hrvatsku nazvali slučajnom državom. Ne! Ova država je stvorena voljom hrvatskih građana i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja, čiji je vrhunac bila 'Oluja'", rekla je hrvatska predsjednica.

Ona je rekla kako se ljudski može razumjeti da je za mnoge izbjegle Srbe "Oluja" teško lično i povijesno iskustvo, ali da neće prihvatiti da se "Oluja" mjeri "nehrvatskim, pa i antihrvatskim mjerilima, kako od onih izvan Hrvatske tako i od onih u Hrvatskoj".

"To znači da nećemo prihvatiti krivotvorenje uzroka i posljedica rata, prijezir spram velikodušnosti koju smo iskazali, kao ni zanemarivanje presuda međunarodnih sudova, te nijekanje legalnosti i legitimnosti 'Oluje'", poručila je.

Ona je svoj govor u centru Knina počela, kako je rekla, porukom onima koji su Hrvatsku državu nazivali slučajnom.

"Ovih dana opet čujemo da su modernu hrvatsku državu stvorile udbaške strukture, i to od onih koji su RH nazvali slučajnom državom. Ne! Ova država je stvorena voljom hrvatskih građana i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja, čiji je vrhunac bila 'Oluja'", kazala je.

Grabar Kitarović je izrazila poštovanje prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i rekla da današnji dan slave kao dan slobode i mira, za koji su morali da se izbore u ratu.

"Morali smo se za njih izboriti u ratu, braneći i oslobađajući zemlju od udruženog zločinačkog pothvata unitarističkog jugoslovenstva i četništva koje je već jednom, u Drugom svjetskom ratu učinilo strašna zla diljem Hrvatske i BiH", navela je Grabar Kitarović.

Hrvatska predsjednica je poručila da je ulazak Srbije u EU interes i Hrvatske i Evrope i da će tom procesu dati aktivnu i konstruktivnu podršku, ali da će pritom "štititi svoje nacionalne i državne interese".

Crkvena zvona u Kninu oglasila su se zvonjavom u 9 sati i 43 minuta, označivši tačno vrijeme kada su na današnji dan prije 21. godinu hrvatske snage ušle u Knin.

Na kninskoj tvrđavi je podignuta zastava, uz prelijetanje vojnih aviona i ispaljivanje počasnih plotuna. Državnu zastavu podigli su branitelji Violeta Grdić iz Vukovara te Ante Marević iz Metkovića, a namjera je da se tim činom simbolično povežu južna i kontinentalna Hrvatska.

Mediji su javili da je Kninom, u koloni, prošlo i desetak muškaraca u crnim majicama, uzvikujući ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Ministar kulture Hrvatske u tehničkom mandatu Zlatko Hasanbegović pozvao je prethodno mlade Hrvate da ne ističu ustaške simbole.

"Slavimo 21. godišnjicu veličanstvene pobjede nad velikosrpskim, fašističkim pretenzijama na kraju dvadesetog stoljeća i točka", rekao je umirovljeni pukovnik Ivica Glavota, koji je u Kninu govorio ispred hrvatskih branitelja.

"Kako ćemo slavit, to je samo naša odluka i niko i nikad nam neće moći i smjeti određivat. Svi oni koji ne žele slaviti, široko im bilo polje", poručio je Glavota.

"Za mene i sve hrvatske građane 'Oluja' je najveći događaj koji je zauvijek okončao agresiju velikosrpskog Miloševićevog projekta", rekao je za HRT predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG