Dostupni linkovi

Komemoracija žrtvama 'Oluje': Srbija više neće dozvoliti takav pogrom


Godišnjica 'Oluje' u Busijama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Godišnjica 'Oluje' u Busijama

Oluja više neće biti. Srbija se ne hvali svojom snagom, ali je dovoljno jaka da brine o svom narodu i nikada nikome neće dozvoliti takav pogrom, poručio je u obraćanju pred nekoliko hiljada ljudi, meštana beogradskog izbegličkog naselja Busija kao i državnim i vojnim zvaničnicima Srbije, Aleksandar Vučić, mandatar za sastav nove Vlade Srbije.

Vučić je vojno policijsku akciju Oluja izvedenu pre 21. godine označio "konačnim zločinačkim rešenjem", uputivši izvinjenje proteranim Srbima zbog toga što je, kako je rekao, Srbija okrenula glavu od njih.

Aleksandar Vučić na komemoraciji u Busijama
Aleksandar Vučić na komemoraciji u Busijama

"Krivica nikako ne pripada vama. Već raznim politikama pogrešnim i lošim koje su dozvolile nešto što se u vašem slučaju može slobodno nazvati zločinačkim konačnim rešenjem. Proterani ste, izbačeni sa svoje zemlje zato što je neko pomislio da će biti veći, jači, bolji i da će ga biti više ako vas i nas nema", poručio je premijer Srbije u tehmičkom mandatu.

Manifestacija pod nazivom Dan sećanja na stradanje i progon Srba počela je parastosom za žrtve "Oluje" koji je služio partijarh Irinej.

Ovaj crkveni velikodostojnik poručio je nakon službe da je cilj operacije "Oluja" bio proterivanje Srba iz Hrvatske.

"Ono što se danas događa u Republici Hrvatskoj, veličanje zločinaca i oživljavanje ustaške idelologije unosi nesigurnost kod Srba. Ćutanje ujedinjene Evrope na ove pojave stavlja nas pred pitanje da li je opravdana želja da postanemo članica EU. I mi smo pozvani da oprostimo, ali i da ne zaboravimo. Vreme je da se oslonimo na ono zajedničko i da umesto mržnje gradimo dobru volju i toleranciju. Mržnja, zlo i zločin je tama koja ubija. Gospod nas poziva da volimo i neprijatelje svoje zato samo svi pozvani da gradimo mir i prijateljstvo. Zlo nikome nije dobro donelo i to treba da bude zvezda vodilja svima", kazao je okupljenima patrijarh Irinej.

Hrvatska da vrati imovinu

Ceremoniji u beogradskom prigradskom naselju prisustvovali su i predstavnici udruženja Srba iz Hrvatske, među kojima i Milorad Pupovac. Bio je tu i predsednik RS Milorad Dodik. U svom obraćanju je ponovio višedecenijski nacionalistički stereotip o Jugoslaviji, dodajući da se na ovaj način obeležava progon Srba iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

"Nije bilo lako otići i ostaviti sve iza sebe. Srbi ma gde živeli obedinjeni su u svom nacionalnom, jezičkom smislu. U najvećoj srpskoj zabludi koja se zvala Jugoslavija, Srbi su donoslili slobodu svima. Srbi su želeli da u Jugoslaviji svima bude jednako dobro. Drugi su mislili da su Srbi najveći problem svima njima. Zato su oni koji su dobili slobodu Jugoslaviju razvalili. Moramo da učinimo sve da ojačamo naše dve države. Svoji smo na svome i tu ćemo ostati, prkoseći svim ideologijama koje su činile da Srbi stradaju samo zato što su druge vere", kazao je Dodik.

Naglasio je da Hrvatska treba da vrati "naše njive, šume i kuće" prognanim Srbima:

"Hoću da vam kažem da je RS vratila 99 odsto imovine drugim narodima. Zašto Hrvatska nije vratila imovinu?", poručio je Dodik.

FOTOGALERIJA: Dan sećanja na žrtve 'Oluje'


Kolone autobusa u organizaciji naprednjaka

Inače, u Busijama, malom mestu na periferiji beogradske opštine Zemun, zatičemo sasvim drugačiju sliku od one koju smo videli dan uoči ceremonije. U ovo naselje koje broji oko 5 000 ljudi, tokom četvrtka popodne pre manifestacije stigao je veliki broj autobusa i hiljade građana iz cele Srbije.

Nekolicina njih potvrdila nam je da su stigli u organizaciji Srpske napredne stranke, partije mandatara Aleksandra Vučića, iako je prevashodno bilo zamišljeno da se žrtava u mestu u kome su se naselili u Srbiji, upravo prisete izbegli sa područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Prevoz nam je organizovao grad Pančevo", rekao nam je Mile Đorđević. Upitan je dolazak organizovala lokalna vlast, Đorđević je odgovorio da je to učinila Srpska napredna stranka čiji je član.

Istovetnu rečenicu čujemo i od Milana Maksimovića iz Loznice.

“Došlo nas je deset autobusa”, kaže i dodaje: “Svojim prisustvom poručujem da je strašno to što se desilo i da ceo svet treba da se stidi. Ne daj Bože nikome da se ponovi to, nijednj generaciji, nikome.”

S druge strane, Slavica Marković je u Busije stigla iz daleke Australije. Tamo je tokom ratnih godina izbegla iz okoline Osijeka. Svojim dolaskom želela je, kako kaže, da pomogne da stradanje njenih sunarodnika ne prekrije zaborav.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG