Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Knežević pred sudom prozvao Stanka Subotića i Milu Đukanovića


Očevid nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franića, 23. listopad 2008. godine
Na zagrebačkom suđenju optuženima za ubojstvo novinskog izdavača Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića svjedočio je crnogorski poduzetnik Ratko Knežević. On je ponovio kako iza ovih ubojstava stoji duhanska mafija, odnosno Stanko Subotić Cane i Kneževićev kum i bivši prijatelj, crnogorski premijer Milo Đukanović.

Ratko Knežević i danas je ponovio optužbe da su naručitelji ubojstva Pukanića i Franjića šefovi „duhanske mafije“, odnosno Stanko Subotić Cane i Kneževićev kum i prijatelj do potkraj devedesetih, a otada neprijatelj, crnogorski premijer Milo Đukanović. Kazao je kako kako mu se Pukanić žalio da mu je „duhanska mafija“ nudila novac - prvo dva, a potom pet milijuna eura - da prestane pisati o njima, a kada nije pristao počeli su prijetiti.

Kako je bio blizak sa Pukanićem, i kako se mislilo da je upravo on izvor informacija, prijetilo se i njemu – prvo osobe bliske Stanku Subotiću, a potom – telefonom – i sam Subotić. Prvi puta pristojno, a drugi puta – kada je kazao da ne želi nagovarati Pukanića da ne piše o švercu cigareta – vrlo grubo.

„Doslovce je rekao: 'Ubio sam mnoge. Ubit ću i tebe i Pukanića ako bude trebalo.' Sve sam to prenio gospodinu Pukaniću, međutim gospodin Pukanić je nastavio da se bavi time“, tvrdi Knežević.

Novinski izdavač i novinar Ivo Pukanić ubijen je zajedno sa suradnikom Nikom Franjićem 23. listopada 2008. godine pred redakcijom tjednika „Nacional“ eksplozivnom napravom montiranom na motocikl parkiran pored njegovog vozila. U Hrvatskoj se za to ubojstvo sudi Robertu i Luki Mataniću, Amiru Malafaniju i Slobodanu Đuroviću.

Bojan Gudurić koji je prema optužnici jedan od neposrednih egzekutora čeka u Banja Luci izručenje Hrvatskoj, a drugi kojeg optužnica navodi kao egzekutora – Željko Milovanović, kao i Milenko Kuzmanović i Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam su u zatvoru u Beogradu. Suđenje protiv njih za isti zločin počinje u Beogradu 20. travnja. Prema optužnici, motiv ubojstva što ga je naručio Jocić bio je – onemogućiti Pukanića da kao novinar i izdavač u Hrvatskoj i u susjednim državama objavljuje napise o djelovanju i povezanosti kriminalnog podzemlja.

Lična promocija

Knežević je nekadašnji novinar, sredinom prošlog desetljeća bio je voditelj crnogorske trgovinske misije u Washingtonu, za crnogorsku Vladu nabavio je avion, a za crnogorsku policiju američke uniforme. Priznao je da je samo na uniformama zaradio 400 tisuća dolara.

Ruski mediji ga iz tog vremena spominju u vezi sa švercom cigareta u Rusku federaciju, ali i u vezi sa poslovima s ruskim viškovima naoružanja, a britanska carina ga sumnjiči za kršenje europskog i UN-ovog embarga švercom naoružanja i opreme. Nakon što se 1997. godine osobno i politički razišao s Đukanovićem, Knežević ga je počeo javno optuživati da je na čelu lanca šverca cigareta, a o detaljima je dao iskaz i talijanskoj Direkciji za borbu protiv mafije. U Hrvatskoj se, osim sa Pukanićem, družio i sa kontroverznim poduzetnikom Hrvojem Petračem, koji služi zatvorsku kaznu zbog otmice sina Vladimira Zagorca.

Obrane optuženih kažu kako Knežević nema nikakvih izravnih spoznajama o okolnostima ili izvršiteljima ovih ubojstava, i da je jedina svrha njegovog svjedočenje – samopromocija.

Zanimljivo je da je Knežević prije tvrdio da je Jocićev jedini motiv za organiziranje ovog ubojstva – novac što ga je dobio od naručitelja, a danas je kazao kako ne pozna ni navodnog naručitelja ubojstva, optuženog Jocića, ni optuženog Slobodana Đurovića.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG