Dostupni linkovi

Kuda će stanari urušene zgrade?


Kosovska Mitrovica

Stanari urušene zgrade Sindikata u severnoj Kosovskoj Mitrovici većinom su smešteni kod rodbine i prijatelja i kako za radio Slobodna Evropa kažu u urušenoj četvorospratnici nema više nijedne porodice.

Dalibor Živić je jedan od stanara urušene zgrade koji je sa suprugom i jednoipogodišnjim sinom privremeni smeštaj pronašao kod rođaka u Kosovskoj Mitrovici. Ističe da je jako razočaran načinom na koji se lokalno mitrovačko rukovodstvo nakon urušavanja zgrade ophodi prema njima:

“Danas sam sa ženom i detetom išao da tražim bilo kakvu pomoć, a potpredsednik opštine Ljubiša Petrović me je praktično izgurao iz kancelarije, nije hteo ni da razgovara sa nama. Trenutno smo kod jednog rođaka gde nas je sada šestoro u jednoj sobi. Dete mi je jos uvek bolesno, oživljavali su ga nakon urušavanja zgrade. Najgore od svega je što niko nema razumevanja, kažem, jutros smo bili u opštini, a potpredsednik nije hteo ni da nas sasluša.”


Živić apeluje na vlasti u Srbiji da se ozbiljnije pozabavi problemom porodica koje su od 4. marta ostale bez krova nad glavom:

“Poruka vlastima u Srbiji je da obrate pažnju, da pošalju nekog da vidi šta radi lokalno rukovodstvo ovde. Nadam se da će oni imati više razumevanja za nas ovde jer ga lokalno rukovodstvo ni pre ovog događaja nije imalo. Ja sam uoči urušavanja zgrade bio kod predsednika opštine Nenada Topličevića, upozorio ga šta moze da se desi i molio ga za pomoć međutim on nije hteo ni da čuje. Tu noć kad se zgrada urušila, dete, žena i ja smo bili zatrpani tri sata, dete mi se otrovalo od dima i prašine pa su ga oživljavali u hitnoj pomoći. isuviše sam razočaran, niotkuda nema pomoći. Otići ću odavde sa porodicom,nemam drugog rešenja. Ja sam ratni vojni invalid, lečen sam na VMA, bio sam i ranjen ovde 17.marta 2004.godine i da se tako ponašaju prema meni i detetu koje ima samo godinu i po dana…. “

Ljiljana Milić je sa radnicima iznosila svoje stvari iz zgrade Sindikata:

Sama sam platila šest hiljada dinara radnicima da mi iznesu stvari iz stana.”


Mitrovčanin Dane Nestorović je jedan od mnogobrojnih građana koji je pomagao svojim prijateljima u iseljavanju iz zgrade Sindikata. I on kaže da je jako razočaran načinom na koji se lokalna vlast ophodi prema ovim ljudima:

“Ovo je radnička zgrada, daj Bože da im pomognu ali ja ne vidim nikakav izlaz. Mitrovačko rukovodstvo,koje ja mnogo dobro znam, ne valja ništa, ne služi ničemu, partijska su prepucavanja, narod strada, niko im se nije obratio. Sami iznose stvari iz zgrade a nikog od rukovodstva nema…. “


Zamenik predsednika opštine Kosovska Mitrovica Ljubiša Petrović kaže da je ostalo još 7 najugroženijih stanara urušene zgrade Sindikata koji su smešteni po motelima dok je za 5 studenata obezbeđen smeštaj u studentskim domovima. U dogovoru sa načelnikom kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem utvrdiće se kapaciteti sa kojima se raspolaže kako bi se građani negde smestili. Jedna od mogućnosti je i rekonstrukcija nekih kuća u Mikronaselju u severnoj Mitrovici ali za to bi trebalo mesec, mesec i po dana, kaže Petrović:

“Oni koji nemaju smeštaj kod rodbine ili prijatelja biće smešteni u motelima, mi ćemo da snosimo troškove. Ostali koji se snađu, videćemo da im privremeno plaćamo troškove smeštaja dok se ne nađe trajnije rešenje. Mi u ovom trenutku ne mozemo da obezbedimo 38 stanova jer ih nemamo.U međuvremenu formulari i obrasci koji su napravljeni se popunjavaju kako bismo mogli početkom sledeće nedelje u Beogradu da razgovaramo sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, da vidimo kako i koliko on može da pomogne oko svega toga. Pa ćemo da znamo da li je država spremna da pomogne ili nije.”

Zamenik direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović kaže da se pacijenti uspešno oporavljaju i da su van životne opasnosti:

“Zdravko Cerović koji je pretrpeo traumu grudnog koša, imao više preloma rebara, frakturu ruke i potkolenica i pretrpeo klasičan sindrom višesatnog zatrpavanja, prebačen je iz intenzivne jedinice na ortopedsko odeljenje i uspešno se oporavlja. Drugi pacijent Radunka Milićević je iz intenzivne jedinice prebačena na ortopediju. Ona je pri rušenju zgrade zadobila povredu glave sa hematomima a sada se leči na internom odeljenju zbog srčane mane i trenutno je u stabilnom stanju.”

Nadležni u Kosovskoj policijskoj službi kažu da je uzrok urušavanju četvorospratnice u kojoj je živelo 35 porodica najverovatnije njena starost.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG