Dostupni linkovi

Tuzlanska groblja na udaru klizišta


Klizišta su napravila velike odrone na pravoslavnom groblju u Tuzli, foto: Maja Nikolić
Klizišta su napravila velike odrone na pravoslavnom groblju u Tuzli, foto: Maja Nikolić
Posljedice klizišta ne jenjavaju. U Tuzli je u potpunosti uništeno jedno pravoslavno groblje, a opasnost prijeti i katoličkom groblju, te mezarju na Boriću. Mnoge grobnice su nestale pod nanosima zemlje. Klizište je još aktivno i stanje se svaki čas pogoršava.

„Jučer kad smo izašli u kasnim popodnevnim satima bili smo potpuno zatečeni jer cio jedan dio je preklopio ove grobnice. Do jučerašnjeg dana bilo je i preglednije sve. Od prvog momenta znali smo da ćemo morati raditi ekshumaciju, izmještanje kompletnog groblja“, kaže Nadira Aščerić, iz općinske službe Civilne zaštite Tuzla.

Načelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da se prvo trebaju zaštiti ogoljeni posmrtni ostaci, zatim u dogovoru sa članovima obitelji pokojnika što prije izvršiti ekshumacija.

„Dakle, tu ne postoji ni teoretska mogućnost sanacije postojećeg groblja. Mi sada već ispitujemo geološki državnu lokaciju u blizini da vidimo da li je tu sigurno ponovo sahraniti pokojnike, a ako jeste, nakon ekshumacije tu bismo premjestili tijela - ukoliko porodice nemaju neke posebne zahtjeve, želje možda na nekom drugom mjestu", kaže Imamović.
Jasmin Imamović


Tuzlanka Svjetlana Kakeš u srijedu je otišla na grob svoga oca. Međutim, kaže, grobnica više nije bila na svome mjestu. Trenutačnu situaciju na gradskim grobljima načelnik Imamović nazvao je dramatičnom.

„Ovo je veoma dramatično klizište. Vi vidite koliko daleko je otišlo - da li su se ostaci pomiješali, da li će biti otežana identifikacija.“

Iz Pravoslavne crkve su nam rekli da je nestalo oko stotinu grobnica u naselju Požarnica. Ni ispod jedne grobnice nema tijela. Protojerej otac Niko Tošić kaže da obitelji pokojnika svakodnevno dolaze tražeći hitno rješavanje problema:

„A mi ćemo kao crkva svakako biti tu da duhovno podržimo te pordice, jer to je, ipak, jedan određeni šok za njih. Ovo groblje će biti ukinuto sa te lokacije i biće prelocirano znači. Ovdje u Tuzli se već toliko dugo rješava problem groblja, a još nije riješen. E sad će se, bogami, morati.“

Tuzlanski gvardijan fra Zdravko Anđić kaže da iako je 70 posto katoličkog groblja uništeno, obitelji pokojnika i dalje žele na ovom istom groblju sahranjivati svoje najmilije.

„To je stari problem koji je stalno prisutan. Obiteljima, naravno, teško to pada, ali svi oni znaju da je to groblje takvo i da ne možemo očekivati čuda. To su elementi koji nadilaze našu ljudsku volju hoćemo li mi šta spasiti ili nećemo“, kaže fra Anđić.

U Medžlisu Islamske zajednice Tuzla također zabrinutost.

„Na redu je odavno, od sedamdeset i neke godine se razgovara, pa pravljeni projekti, pa data obećanja i tako dalje. Međutim, do dana današnjega ništa. Dakle, postoji ta varijanta, ali postoji i druga opcija da općinske službe omoguće proširenje postojećih mezarja gdje je moguće jer mezarja su bez popunjavanja gotovo sto posto. Porodice priželjkuju ovu drugu opciju da se, koliko je moguće, prošire mezarja. Trebalo bi dobro učiniti da se to dogodi“, kaže Hasan ef. Spahić.

Prema mišljenju geologa klizanje na pojedinim gradskim područjima ne može se nikako spriječiti. Klizišta su još uvijek aktivna i očekuje se pogoršanje situacije.
XS
SM
MD
LG