Dostupni linkovi

Klizište u Tuzli odnijelo tri života


Klizište u Tuzli, 5.12.2010.
Četrdesetosmogodišnja Zilka Salkić smrtno je stradala u srušenoj i zatrpanoj kući, koju je u nedjelju ujutro odnijelo klizište u tuzlanskom naselju Crvene njive.

Još dvije osobe ostale su zatrpane, dok je je jedna osoba od te četvoročlane obitelji, koja se zatekla u kući spašena.

Unatoč velikih troiposatnih napora spasilačkih ekipa za spasavanje rudnika Kreka, vatrogasaca, policije i službe hitne pomoći, bez znakova života iz ruševina je prvo izvučena Zilka Salkić, a u 15.00 sati, spasilačke ekipe, sastavljene od pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice i Spasilačke čete Rudnika Kreka, pronašle su i druga dva beživotna tijela stradalih u nesreći.

Klizište u Tuzli, 5.12.2010.
Stanovnici okolnih kuća su evakuirani. Mada još uvijek u šoku pokušavaju se prisjetiti tragedije koja ih je zadesila.

“Hvala Bogu djeca su bila za kompjutorom pa smo se uspjeli spasiti. Oni su nas probudili i rekli nam da su se stepenice odvalile. To je bila strahota. U jednom trenutku sam se okrenula i vidjela sam kako u nekoliko sekundi nestaje kuća”,
rekla je jedna od susjeda čija je kuća također pokrenuta klizištem.

Spašeni Ćamil Salkić nekim je čudom uspio preživjeti ovu katastrofu. Nažalost, izgubio je suprugu, majku i sina.

Prema izvještajima geološkog tima pokretanje klizišta uzrokovano je naglim blokovskim otkidanjem tla na vrlo rizičnom području za koje je ranije već postojalo upozorenje i vjerojatnoća za pokretanje naglih klizišta.

Općinski štab civilne zaštite Tuzla održao je u nedjelju ujutro vanrednu sjednicu, na kojoj je razmatrana informacija Službe civilne zaštite u vezi sa situacijom na terenu na kojem je došlo do klizanja tla, te predložio Općinskom načelniku da donese Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode od klizanja tla na području općine Tuzla, što je načelnik Jasmin Imamović odmah i učinio.

Zbog klizišta je ugroženo još nekoliko obiteljskih kuća. Tlo je još uvijek aktivno.
XS
SM
MD
LG