Dostupni linkovi

Klinton u Kairu: SAD snažno podržava demokratiju u Egiptu


Hilari Klinton
Hilari Klinton
Državna sekretarka SAD Hilari Klinton potvrdila je u subotu u Kairu nakon sastanka sa novoizabranim egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem američku podršku Egiptu za političku tranziciju ove zemlje. Ona se u nedelju sastaje sa načelnikom Generalštaba Huseinom Tantavijem.

"Došla sam u Kairo kako bih potvrdila snažnu podršku Sjedinjenih američkih država egipatskom narodu i demokratskoj tranziciji u ovoj zemlji", rekla je Klinton na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Amrom nakon što se sastala sa Morsijem.

Klinton je istakla da SAD žele da budu dobar partner Egiptu.

"Želimo da podržimo demokratiju koja je postignuta hrabrošću i požrtvovanošću egipatskog naroda", naglasila je Klinton, prenosi AFP.

Sastanak je došao u trenutku kada je Morsi, iza kojeg stoji Muslimansko bratstvo, pritisnut borbom za vlast sa vojnim zvaničnicima koji su preuzeli Egipat nakon svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka prošle godine.

Vojni savet je uoči Morsijeve pobede na izborima ukinuo neka ovlašćenja predsednika, raspustio parlament i preuzeo zakonodavnu vlast. Morsi je doneo dekret o ponovnom sazivanju parlamenta, čiji su članovi bili pretežno islamisti, ali je sud taj dekret odbacio.

"Ovo je vreme koje je obeleženo istorijskim 'premijerama' i kristalno je jasno da se Egipćani nalaze između kompleksnih pregovora o prenosu vlasti", rekla je Klinton u subotu posle prvog sastanka nekog zvaničnika američkog kabineta sa novim egipatskim liderom, prenosi CNN.

"Demokratija je teška. Mi smo u tome više od 236 godina i ona zahteva dijalog i kompromis i pravu politiku. Mi vas ohrabrujemo i želimo da pomognemo, ali znamo da nije na SAD da odlučuje", rekla je Hilari Klinton novinarima nakon sastanka, dodavši da je na egipatskom narodu da odluči, a da će SAD najbolje što mogu nastaviti da podržavaju građane Egipta.

Protekle nedelje je Klinton poslala poruku egipatskim vođama - i predsedniku i vojnim liderima - da treba zajednički da razgovaraju i da pomire svoje razlike za dobrobit naroda.

Saradnici Hilari Klinton izjavili su da je državna sekretarka htela da poseti Kairo kratko po izboru Morsija kako bi pokazala da Obamina administracija želi da pomogne novoj vlasti da unapredi krhku egipatsku ekonomiju. Teme o kojima bi Klinton u Egiptu trebalo da razgovara su i verske slobode i prava manjina.
XS
SM
MD
LG