Dostupni linkovi

Klinton ponosan na Kosovo


Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton izjavio je danas prilikom posete Kosovu da Kosovo treba da bude ponosno na sve što je postiglo u prethodnih deset godina i izrazio nadu da će ono ubrzo postati deo Evropske unije, NATO-a i drugih integracija.

"Konsolidovali ste demokratske institucije, gradili ste civilno društvo, 17. februara 2008. proglasili ste nezavisnost, ojačali ste vašu bezbednost i demokratiju. Deo ste Međunarodnog monetarnog fonda i ja se nadam da ćete ubrzo biti deo EU i NATO-a",
rekao je Klinton na vanrednoj sednici Skupštine Kosova, dodavši da "sada treba pogledati šta se može učiniti za budućnost".

"Možete stvarati nova partnerstva sa susedima i to je veliki test za vas",
rekao je Klinton. Klinton je kazao da je ponosan Kosovom i činjenicom da je tu imao mogućnost da "odigra jednu malu ulogu".


U svom govoru bivši američki predsednik je nekoliko puta pomenuo različite primere pomirenja ljudi koji žive u oblastima koje su u prošlosti imale tragične sukobe.

"Ako ima nešto što mogu učiniti da pomognem u budućnosti vama, Albancima, Srbima i ostalima, računajte na mene",
rekao je Klinton.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Hašim Tači i predsednik Skupštine Jakup Krasnići su zahvalili bivšem predsedniku SAD na angažovanju za slobodu Kosova.

"Nalazite se u Prištini među ljudima koji vas poštuju i koji će vam zauvek biti zahvalni. Vi ste stvaralac mira i slobode",
rekao je Sejdiju podsetivši na angažovanje Klintona tokom rata na Kosovu i dodao da je Kosovo sada angažovano na ispunjavanju dužnosti za učlanjenje u evroatlantske institucije.


Premijer Kosova Hašim Tači je Klintona nazvao herojem i zahvalio mu na svemu što je učinio za Kosovo.

"Uz vašu pomoć i žrtvovanjem naroda Kosova, mi sada živimo slobodni u našoj zemlji. Zajedno smo dobili rat i zajedno gradimo mir. Uvek ćemo pamtiti ono što ste učinili za narod Kosova. Vi ste heroj i država i narod Kosova ponose se vama", rekao je Tači.

SAD će nastaviti da podržavaju Kosovo


Posle sednice Skupštine Kosova Klinton je otišao do dela Prištine gde je otkriven spomenik s njegovim likom. Klinton je nedavno dobio spomenik u Prištini, na bulevaru koji nosi njegovo ime.

Statua predstavlja nekadašnjeg američkog predsednika kako drži dokument od 24. maja 1999. godine kojim se odobrava ulazak trupa SAD na Kosovo. Šest metara visok spomenik rad je prištinskog vajara Izeira Mustafe.


Klinton je, obraćajući se građanima koji su prisustvovali otkrivanju spomenika, rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo.

"Želim da vas uverim da će predsednik (Barak) Obama, državna sekretarka (Hilari) Klinton i ceo američki narod biti s vama i u budućnosti",
rekao je Klinton. Manifestaciji je prisustvovalo nekoliko hiljada građana koji su mahali zastavicama SAD i Kosova.

Klinton je "zahvalio i administraciji bivšeg predsednika Džordža Buša i sekretarke Kondolize Rajs koji su nastavili njegovo angažovanje za Kosovo".

"Ono što smo učinili ovde pre deset godina bilo je da zaustavimo nešto strašno. Ono što ste vi učinili tokom ovih deset godina je građenje nečeg dobrog - slobodne i nezavisne zemlje i multietničke demokratije koja poštuje svakog",
rekao je Klinton.

Ovo je treća poseta Klintona Kosovu od 1999. godine, a prva od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.
XS
SM
MD
LG