Dostupni linkovi

Druga krivična prijava protiv Kliničkog centra Sarajevo zbog 'propusta u liječenju'


Damir Koldžo, advokat Mirsada Hote, čiji je brat preminuo od posljedica COVID-19 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) protiv ove zdravstvene ustanove i njene direktorice Sebije Izetbegović, u srijedu, 23.juna.

Kako je rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE), prijava je podnesena ‘zbog grubih grešaka i propusta u liječenju’.

Ovo je druga prijava koju je Koldžo predao Tužilaštvu Kantona Sarajevo, jednom od deset kantona bh. entiteta Federacije BiH.

Prva prijava se odnosila na slučaj Seada Palića, koji je preminuo na KCUS u martu ove godine, u jeku trećeg vala pandemije korona virusa.

Šta kažu u Tužilaštvu KS?

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) su na upit RSE da li su zaprimili prijave odgovorili da ‘elektronski sistem registruje predmet i dodijeli ga tužiocu’.

“Dakle, to je elektronski sistem dodjele. I onda taj tužilac radi na predmetu. U tim fazama advokat ne mora da bude obaviješten o poduzetim radnjama po Zakonu o krivičnom postupku”, kaže za RSE Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Prema zakonu, Tužilaštvo KS, može reagovati nakon što procijeni da u krivičnim prijavama ima elemenata za pokretanje istrage.

Slučaj Hota

Atif Hota primljen je na Infektivnu kliniku KCUS 24. februara. Pao je u komu i preminuo 4. marta u respiratornom centru.

Njegov brat Mirsad kaže da je Atif bio negativan na COVID-19, ali da je ‘liječen prema protokolu za COVID pozitivne pacijente’.

"Šta su mu davali, čime su ga liječili ja ne znam. Samo mi je rekla jedna doktorica da njegova koma i korona ne idu zajedno“, izjavio je 27. maja za RSE Mirsad Hota i dodao da danima nije mogao dobiti otpusno pismo, jer ‘u KCUS nisu mogli naći podatke o pacijentu’.

U otpusnom listu koji je Mirsad dobio nakon višednevnog insistiranja pisalo je da je brat primljen u nesvjesnom stanju, što Mirsad, koji ga je dovezao na liječenje, negira.

Slučaj Palić

Mirela Palić, čiji je suprug Sead na KCUS primljen 8. marta, nakon njegove smrti je, kako je izjavila za RSE u aprilu, dobila samo smrtni list. Otpusno pismo i dokumentaciju o toku liječenja i terapiji, prema njenim riječima, čekala je do 17. maja. Njen zahtjev za obdukcijom KCUS je odbio.

Nakon toga, angažovala je advokata koji je pornio krivičnu prijavu protiv KCUS I njegove direktorice.

Iz KCUS su ranije saopštili kako ‘nije umro nijedan pacijent koji je bio na bilo kojoj vrsti podrške respiratora koje je iz Kine uvezla "Srebrena malina"’, a zbog kojih se vodi krivični postupak.

Predmeti u dva tužilaštva

Tužilaštvo KS formiralo je početkom aprila predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa. U pismu su naveli da respiratori uvezeni iz Kine, u aprilu 2020. godine, koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Istovremeno, u Tužilaštvu BiH je u februaru ove godine počelo suđenje u predmetu ‘Novalić I drugi’ u kojem je prvooptuženi Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fikret Hodžić, vlasnik i direktor kompanije "F.H. Srebrena malina", te Jelka Milićević, ministrica financija FBiH.

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi "F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela:udruživanje radi činjenja kaznenih djela.

Stavlja im se na teret počinjenje kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,3 miliona eura, te zaštitne opreme u vrijednosti od 1,4 miliona eura za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženoj Jelki Milićević stavlja se na teret da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi.

Od posljedica COVID-19 je u prva tri mjeseca 2021. godine preminulo 3.130 ljudi, što je skoro polovina ukupnog broja preminulih zaraze od početka pandemije u martu prošle godine.

Tokom trećeg vala pandemije samo u Kantonu Sarajevo, u martu ove godine od korona virusa je umrlo 400 ljudi, u odnosu na ukupno 383 preminulih od marta do kraja decembra 2020. godine.

XS
SM
MD
LG