Dostupni linkovi

Novi izvještaj upozorava na sve više smeća na Arktiku


Regija Arktika se zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta, ledeni pokrivač na Arktičkom okeanu nestaje što otvara nove pomorske rute.

Nakon još jedne godine koja je ostavila veliki klimatski uticaj na Arktik naučnici su u utorak (14. decembar) upozorili na novu negativnost koja pogađa ovu regiju: otpad u moru.

Regija Arktika se zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta, ledeni pokrivač na Arktičkom okeanu nestaje što otvara nove pomorske rute. Naučnici su od prošle godine počeli da primjećuju smeće u ledenoj vodi ili na obalama Aljaske.

"To je direktan rezultat povećanih aktivnosti ljudi na moru", rekao je naučnik za klimu Rick Thoman iz Aljaskog centra za procjenu i politike klime, jedan od glavnih urednika izvještaja o Arktiku - 2021 Arctic Report Card koji je objavio National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Smeće pokazuje "šta klimatske promjene omogućavaju ljudima da rade u regiji", rekao je on.

Ruski jezik je bio najčešći koji se mogao identifikovati i vidjeti na otpadu nađenom u Beringovom moreuzu, navodi se u izvještaju.

Između 2016. i 2019. godine putovanja na ribarskim, teretnim i vojnim brodovima skočila su za 58 posto duž najprometnije rute pored sibirske obale, a stručnjaci navode da će saobraćaj i dalje rasti kako rastu i globalne temperature.

Sa brodskim saobraćajem povećava se i buka. Podvodni zvučni pejzaži na Arktiku postali su gušći uz tutnjavu brodova koji prolaze, što predstavlja problem za morske sisare koji se oslanjaju na zvuk za navigaciju i okuoljanje, rekao je Thoman.

Godišnji izvještaj, objavljeno na konferenciji Američke geofizičke unije, zabilježilo je novi proljetni rekordni nivo morskog leda 2021., među ostalim znakovima da klimatske promjene brzo mijenjaju regiju.

Ove godine je takođe zabilježena prva kiša iznad najveće nadmorske visine Grenlanda. A ranije u utorak, Svjetska meteorološka organizacija potvrdila je novu rekordno visoku temperaturu za Arktik u junu 2020., kada je temperatura u sibirskom gradu Verhojansk došla do 38 stepeni Celzijusa.

Prema većini godišnjih pokazatelja, 2021. nije bila neuobičajena godina za zagrijavanje Arktika. Ali to se u potpunosti uklapa u trend zatopljavanja koji je značajno iznad nivoa globalnog prosjeka. Prosječne temperature vazduha bile su sedma najtoplija zabilježena tokom prošle godine, ali su dostigle rekordnu razinu za jesensku sezonu 2020., navodi se u izvještaju.

I dok je godišnji minimum morskog leda u septembru bio na 12-ti najniži zabilježen, naučnici su primijetili da se svih 15 najnižih minimuma dogodilo u posljednjih 15 godina.

Izvor: REUTERS

XS
SM
MD
LG