Dostupni linkovi

Dogovor SAD i Kine o saradnji na klimatskim akcijama


John Kerry, izaslanik za Klimt SAD govori na COP26 u Glasgowu, 10. novembar 2021. 

Kina i Sjedinjene Države su se na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glasgowu obavezale da će povećati saradnju u klimatskim akcijama.

John Kerry, izaslanik SAD za klimu je iznio detalje dogovora o klimi između Kine i Amerike. Karry je rekao da su predsjednik SAD Joe Biden i kineski predsjednik Si Đinping vodili razgovor prije nekoliko sedmica i da su se dogovorili da rade zajedno kako bi povećali ambicije vezane za klimu.

Takođe je rekao da su timovi SAD i Kine mjesecima radili zajedno i da su se sastali 30 puta uživo ili putem video linka. Dogovorili su osnovni radni okvir i izrazili zajedničke želje za uspjehom u ublažavanju, prilagođavanju i podršci u svim ključnim pitanjima koja će imati rezultat u određivanju daljih smjernica u saradnji po pitanjima klimatskih promjena.

"Moramo to učiniti daleko brže u ovoj odlučujućoj deceniji - ne zato što Kina ili SAD kažu da moramo - već zato što nauka kaže da moramo", rekao je Karry, u srijedu 10. novembra u Glasgowu.

Sije Dženhua, kineski izaslanik za klimu je novinarima rekao da će dva najveća zagađivača ugljenikom predstaviti svoje napore u zajedničkoj izjavi koja se bazira na smjernicama Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015.

Dogovor poziva na "konkretne i pragmatične" propise za dekarbonizaciju, smanjenje emisija metana i borbu protiv sječe šuma, rekao je Sije.

"Obje strane prepoznaju da postoji jaz između trenutnih napora i Pariškog sporazuma. Zajednički ćemo osnažiti klimatske akcije i saradnju", rekao je kineski izaslanik za klimu.

Najava o saradnji SAD i Kine stigla je dok su vlade iz cijelog svijeta pregovarale u Glasgowu o tome kako da se nadogradi Pariški sporazum za smanjenje emisija stakleničkih plinova i zaštitu ranjivih zemalja od uticaja globalnog zatopljavanja.

Nacrt sporazuma objavljen u srijedu, 10. novembra poziva na ukidanje uglja, najvećeg izvora emisija stakleničkih plinova.

Prva verzija završnog dokumenta takođe izražava "uzbunu i zabrinutost" o tome koliko se planeta Zemlja već zagrijala i poziva države da prepolove emisije CO2 do 2030.

Izvor: BBC, AP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG