Dostupni linkovi

Kličko: Ukrajinska politika je borba bez pravila


Vitalij Kličko
Vitalij Kličko
Razgovarala Inna Kuznecova (priredila Mirjana Rakela)

Vitalij Kličko je bivši svjetski boksački šampion u teškoj kategoriji. Rukavice je zamijenio politikom, a na prošlim izborima osvojio je zastupničko mjesto u parlamentu. Lider je Ukrajinskog demokratskog saveza za reforme (UDAR), te oštar kritičar aktualnoga predsjednika. Još ne otkriva svoje političke planove, ali ističe kako u politici „jedan plus jedan, ne moraju uvijek biti dva“.

RSE: U aprilu ste pozvali na prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore. Namjeravate li se kandidirati za predsjednika?

Kličko: Na to vam mogu odgovoriti kasnije. Danas još uvijek nemam jasan odgovor. Borim se svakodnevno u parlamentu, jer ukrajinska politika je prava bitka. Svaki dan se susrećete s ljudima koje trebate uvjeriti u nešto, a oni vas ne čuju, i rukovode se nizom shema kako bi donjeli neku odluku. Nažalost, ukrajinska politika je daleko od sporta, u kojem važe jasna pravila, to je borba bez ikakvih pravila.

RSE: Zašto se onda vaša stranka ne ujedini sa strankom Julije Timošenko i drugim opozicijskim partijama. Tada bi i vaš „udar“ bio daleko jači?

Kličko: Trebali bi to učiniti. Istina, djelujemo jedinstveno u parlamentu. No, mi imamo različite platforme i različite glasače. No, u politici „jedan plus jedan nisu uvijek dva“. Prije izbora bilo je prijedloga da nastupimo jedinstveno, no mi smo odlučili da svaka stranka ide na izbore samostalno.

RSE: Ima nekih optužbi da „Udar“ nije istinska opozicijska stranka, a da ste vi zapravo produžena ruka Sergeja Ljovočkina, šefa ureda predsjednika države. Možete li to komentirati?

Kličko: Mogu samo komentirati to da u Ukrajini nema nikakvih pravila. Ovdje vlada jedna močvara, puna mulja. Prije izbora je bilo govora da smo tehnički projekt, da ćemo, uđemo li u parlament, podržavati Partiju regija Viktora Janukoviča. Govorili su da smo izdajnici. Ja mogu samo reći – ne vodimo nikakve igre, nismo izdajnici, ne trebaju nam pozicije, ni novac. Ušli smo u politiku jer želimo da Ukrajina bude jedna normalna evropska zemlja.

RSE: Sve je veći broj medija koji dolaze pod kontrolu osoba vrlo bliskih predsjedniku Janukoviču. Ljovočkin je od februara suvlasnik Intera, vodećeg televizijskog kanala. Serhij Kurchenko, mladi biznismen, za kojeg govore da je blizak jednom od predsjednikovih sinova, kupio je medijsku grupu UMH.

Kličko: Kao što oni govore, Ukrajina je zemlja neograničenih mogućnosti, jer eto, jedan 27 godišnjak je milijarder. Možda je on i pametan, možda će postati Nobelovac, ali očito je da je istaknut u prvi plan, jer radi za nekoga.

RSE: Možete li imenovati te ljude?

Kličko: Ne mogu komentirati glasine. No, vrlo je čudno da jedna tako mlada osoba sve ovo postigne. On je angažiran u poslu s naftom, ali i u nogometu (vlasnik je Metalist iz Harkiva, op.a).

RSE: Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, osuđena na sedam godina zatvora, je u bolnici. Njemačka ju je spremna primiti na liječenje. Da li će se to dogoditi?

Kličko: Nažalost, to ne ovisi o Njemcima. To ovisi o jednoj osobi, čovjeku čije ime svi znaju - to je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

RSE: Što biste Vi promijenili u Ukrajini?

Kličko: Nedavno sam čuo prilično uznemirujuće vijesti. Ukrajina je prva zemlja u Evropi po broju onih koji je žele napustiti. Druga je u svijetu po stopi smrtnosti. Treća po konuzumiranju vodke. To nisu dobri podaci. Želim da živimo u jednoj normalnoj evropskoj zemlji koja će se zasnivati na evropskim pravilima i standardima.
XS
SM
MD
LG