Dostupni linkovi

Klerikalci prijavom na znanstvenike


Klerikalna udruga "U ime obitelji" krenula je na troje sociologa sa čijom se ocjenom rada udruge ne slažu javnim linčem preko medija i prijavom Etičkom povjerenstvu Pravnog fakulteta u Zagrebu (ilustrativna fotografija)
Klerikalna udruga "U ime obitelji" krenula je na troje sociologa sa čijom se ocjenom rada udruge ne slažu javnim linčem preko medija i prijavom Etičkom povjerenstvu Pravnog fakulteta u Zagrebu (ilustrativna fotografija)

Klerikalna udruga "U ime obitelji" prijavila je troje sociologa sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Etičkom povjerenstvu fakulteta, optužujući ih za pristranost, neobjektivnost i predrasude u tekstu koji se bavi neokonzervativnim pokretima u Hrvatskoj.

Znanstvena javnost ustala je u obranu troje kolega, i kažu da time brane ne samo njih, nego i istraživačku autonomiju i slobodu znanstvenog rada.

Umjesto znanstvenim odgovorom na znanstvenu kritiku, klerikalna udruga "U ime obitelji" krenula je na troje sociologa sa čijom se ocjenom rada udruge ne slažu javnim linčem preko medija i prijavom Etičkom povjerenstvu Pravnog fakulteta u Zagrebu, gdje autori rade. O čemu se radi?

Troje autora – Antonija Petričušić, Mateja Čehulić i Dario Čepo - dalo si je truda i ozbiljno proanaliziralo klerikalnu udrugu "U ime obitelji", i u tekstu objavljenom prošle godine u časopisu „Politička misao“ kazali su među ostalim da se klerikalci lažno predstavljaju tvrdeći da nisu katolici, već samo zabrinuti građani, da koriste emotivne pseudoznanstvene sadržaje koje lažno prikazuju kao znanstveno vjerodostojne, da se u kampanji koriste promotivnim materijalima od kojih su neki – kako se ustanovilo – neistiniti i manipulativni i da sustavno rade na ukidanju ustavnih vrijednosti koje nisu po ukusu katoličkih tvrdolinijaša. Osim udrugom "U ime obitelji" bavili su se i drugim manje utjecajnim klerikalnim udrugama.

"U ime obitelji" zatražilo je od dekana Pravnog fakulteta da pokrene postupak protiv autora, jer su – tvrde klerikalci - u tekstu iznosili laži i klevete, bili pristrani, neobjektivni i puni predrasuda.

Naš je članak metodološki ispravno pripremljen i napisan: Antonija Petričušić
Naš je članak metodološki ispravno pripremljen i napisan: Antonija Petričušić

Jedna od troje autora, Antonija Petričušić u izjavi za Radio Slobodna Europa kaže kako joj nije jasno tko je to napada, jer u znanstvenom dijalogu razgovaraju - znanstvenici:

„Najprije, nije mi jasno kome je to točno – imenom i prezimenom – zasmetao naš članak, jer na njega se referira i o njemu raspravlja u jednoj anonimnoj recenziji udruga 'U ime obitelji'. Ona nam zamjera između ostalog znanstvenu pristranost, što ja s gnušanjem odbijam, jer je naš članak metodološki ispravno pripremljen i napisan.“

Otkako su pred nekoliko dana klerikalci izišli sa napadom na sociologe i njihove zaključke, autorima i slobodi znanstvenog istraživanja dali su potporu brojni znanstvenici iz Hrvatske i svijeta, domaća strukovna udruženja sociologa, psihologa i politologa, a posebnim priopćenjem pridružio im se u obrani slobode znanstvenog istraživanja i najstariji Odsjek za sociologiju u Bosni i Hercegovini, onaj sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka.

Među prvima je reagirala šefica Katedre za sociologiju roda na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Branka Galić koja je javno upozorila da javni linč u dijelu medija i postupak kojeg traže klerikalci može samo pridonijeti unošenju dodatnog nereda, straha i srozavanju struke i da su znanstveni rezultati podložni znanstvenoj recenziji.

„Sve drugo izvan toga - vršenje pritiska u javnosti, vršenje pritiska na instituciju u kojoj su autori zaposleni i njenog dekana - predstavlja neprihvatljiv presedan i pokazuje dosta nedobronamjerne motive onih koji to rade. Mislim da bi se cijela akademska zajednica trebala uključiti u davanje podrške našim kolegama, jer nema nikakvog razloga da se oni procesuiraju na ovaj način“, kazala je Galić.

Doktorica Petričušić kaže kako je iznimno veseli jasna i promptna potpora akademske zajednice i znanstvenika iz zemlje i svijeta:

„Oni su prepoznali da se ovdje radi o napadu na slobodu akademskog izražavanja i stala u obranu ne samo nas troje autora, nego i načela sveučilišne autonomije, ali i prava da znanstvenici znanstvenim metodama kroz recenzentske postupke slobodno imaju mogućnost i pravo izražavati svoje mišljenje.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG