Dostupni linkovi

Nakon pandi i većinu grbavih kitova skinuli s liste ugroženih


Ronioci i grbavi kit
Ronioci i grbavi kit

Izvor: BBC

Većina svjetske populacije grbavih kitova uklonjena je s popisa ugroženih vrsta, objavili su naučnici. Grbavi kitovi, koji su izlovom zbog ulja i mesa bili dovedeni do ruba opstanka, okoristili su se višedecenijskim međunarodnim naporima da se podigne broj jedinki, javljaju američki mediji.

Populacije grbavih kitova diljem svijeta podijeljene su u 14 odvojenih zajednica kako bi ih se vrsta lakše sačuvala. Devet od tih 14 zajednica uklonjeno je s popisa ugroženih vrsta.

"To je stvarno uspješna ekološka priča", rekla je američka naučnica Eien Sobek. "Kitovi imaju važnu ulogu u našem morskom okruženju", naglasila je.

Posla još uvijek ima, pa će grbavi kitovi i dalje ostati zaštićeni međunarodnim zakonima, poput odredbe da im se brodovi ne smiju približavati. Zajednice grbavih kitova i dalje su ugrožene na području srednje Amerike, u sjeverozapadnoj Africi, u Arapskom moru i u sjeverozapadnom Pacifiku.

Ali zato u ostalim zajednicama raste broj, posebno na Karibima i u istočnoj Australiji gdje rastu po stopi od 11 posto. To je druga dobra vijest ovaj tjedan kada je u pitanju očuvanje vrsta jer su i divovske pande skinute s popisa ugroženih vrsta. Ali stigla je i jedna loša jer je objavljeno da su istočne gorile, najveći primati na svijetu, na korak od istrebljenja zbog krivolova.

XS
SM
MD
LG