Dostupni linkovi

Kipar: Okončana talačka kriza


Oteti egipatski avion prisilno sletio na Kipar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Oteti egipatski avion prisilno sletio na Kipar, 29. mart 2016.

Ministarstvo spoljnih Kipra je objavilo da je talačka kriza okončana. Državna televizija te zemlje saopštila je kako je oslobođeno još četvoro putnika, a TV snimke prikazuju taoce bježe kroz prozore aviona.

Otmičar se, kako je navelo Ministarstvo, predao i sada je u pritvoru.

Podsjetimo, otmičar koji je u utorak, 29. marta, oteo egipatski putnički avion "EgyptAir" i prinudio pilota da sleti na aerodrom u Larnaki na Kipru, dozvolio je većini putnika da napuste letjelicu, ali još sedam osoba držao kao taoce.

Avion tipa "Airbus A320" je otet na domaćem letu iz Aleksandrije prema Kairu. Avio-kompanija je objavila da se u avionu nalazila 81 osoba.

Otmičar napušta avion
Otmičar napušta avion

Kiparsko Ministarstvo spoljnih poslova identifikovalo je otmičara kao Seifa Eldina Mustafu.

Prethodno je kiparska državna televizija izvijestila da je otmičar uputio zahtjev za oslobađanje ženskih zatvorenika u Egiptu, gdje se Vladine snage bore protiv islamista na Sinajskom poluostrvu.

Mediji su ranije prenijeli da je otmicu izvršio univerzitetski profesor iz Aleksandrije, ali je taj čovjek izjavio da je bio putnik, ali da nije izvršio otmicu.

Predsjednik Kipra Nicos Anastasiades (Nikos Anastasijades) izjavio je da "otmica egipatskog putničkog aivona nije terorizam".

Egipatski zvaničnici kazali su ranije da je pilot obavijestio vlasti da mu je putnik sa eksplozivnim pojasom zaprijetio i primorao ga da preusmjeri avion iz Egipta prema Kipru.

Aerodrom u Kairu odgodio je odlazak aviona za New York iz bezbjednosnih razloga, u vezi sa otmicom aviona kompanije "EgyptAir", saopštila su u utorak dvojica bezbjednosnih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG