Dostupni linkovi

Kinezi ulažu 50 miliona eura za izgradnju fabrike na sjeveroistoku BiH


Potpisivanje ugovora za kinesku investiciju u Ugljeviku, 25. februar 2022
Potpisivanje ugovora za kinesku investiciju u Ugljeviku, 25. februar 2022

Ugovor o kineskoj investiciji od 50 miliona eura za izgradnju fabrike gipsanih ploča i proizvoda od gipsa, potpisan je u petak, 25. februara, u Ugljeviku, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (BiH).

Sporazum o dugoročnoj saradnji i ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća potpisan je između Rudnika i teromoelektrane (RiTE) "Ugljevik" i kineske državne kompanije "Beijing New Building Materials", prenosi Srna.

Ministar energetike i rudarstva bh. entiteta Republika Srpska Petar Đokić kazao je da će fabrika zapošljavati 100 radnika i ocijenio da je ova investicija istorijski događaj za opštinu Ugljevik i Republiku Srpsku.

"Uvjeren sam da ćemo u naredne dvije godine dobiti novu fabriku, a ova velika investicija je dodatni dokaz da smo dobro uradili kada smo prije nekoliko godina izgradili sistem za odsumporavanje dimnih gasova. Time smo ispunili veliki cilj, sprečavanje emisije štetnih gasova i krupnih čestica u atmosferu, dali značajan doprinos poboljšanju ekološih prilika u regionu, jer je termoelektrana 'Ugljevik' bila jedan od velikih zagađivača", rekao je Đokić novinarima.

On je dodao da će novom investicijom biti preuzet gips kao produkt rada sistema za odsumporavanje, koji će biti upotrijebljen kao sirovina za novi proizvod.

"Pokazali smo krajnje odgovoran odnos kao sistem, i prema ekološkim potrebama, kao i po pitanju daljeg razvoja", naveo je Đokić i zahvalio kineskim partnerima za spremnost da investiraju u Republici Srpskoj.

Đokić je rekao da se Republika Srpska pokazala kao odgovorna prema kineskim, kao i drugim partnerima, što je najveći faktor pouzdanosti i sigurnosti za svakog investitora.

"Uvjeren sam da je njihova odluka da investiraju ovdje od značaja i kao izraz prihvatanja Republike Srpske kao pouzdanog partnera. Mi cijenimo napore Narodne Republike Kine, te pozivamo i sve druge zemlje da investiraju kod nas", poručio je Đokić.

Potpisani ugovor se odnosi na izgradnju fabrike gipsanih ploča kapaciteta 40 miliona metara kvadratnih na godišnjem nivou, a predviđeno je da će logističke i tehničke usluge obavljati lokalne kompanije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG