Dostupni linkovi

Kinezi počeli graditi hidroelektrane na istoku BiH


Zvaničnici iz Republike Srpske i predstavnik Ambasade Kine u BiH na zvaničnom početku radova, Foča, 28. decembar 2021.
Zvaničnici iz Republike Srpske i predstavnik Ambasade Kine u BiH na zvaničnom početku radova, Foča, 28. decembar 2021.

Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering – AVIK počela je gradnju tri hidroelektrane na istoku Bosne i Hercegovine (BiH).

Ove tri elektrane biće dio energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica u Foči, u entitetu Republika Srpska (RS).

Početak gradnje označili su u utorak (28. decembra) predstavnici Vlade Republike Srpske i Ambasade Kine u BiH.

Cijena izvedbenog ugovora je 103 miliona evra, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik. Novčanu podršku pružiće i "Elektroprivreda Republike Srpske".

Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče na mreži budu najkasnije za četiri godine.

Novi ugovori sa Kinezima

Premijer RS, Radovan Višković, rekao je da su nedavno kod notara ovjereni potpisi najviših zvaničnika RS, da već poslije Nove godine budu potpisani ugovori sa kineskom bankom i kineskim izvođačem sa izgradnju Hidroelektrane na Dabru, na jugu BiH.

„To je decenijski projekat Hercegovine i ovog dijela Republike Srpske“, rekao je Višković i podsjetio da su već potpisani ugovori, donesene odluke i izabrani strateški partneri za gradnju elektrana koje se odnose na energiju Sunca i vjetra.

On je istakao da želi da RS u budućnosti bude prepoznata kao regionalni energetski lider.

Podsjetio je da ovaj entitet slijedi sve direktive EU, sve ono što od nje traži Energetska zajednica, da danas ima 60 odsto proizvodnju iz termoelektrana, pa mora ubrzano da taj procenat mijenja u korist zelene energije obnovljivih izvora.

Višković je zahvalio Kini, navodeći kako je kompanija AVIK sto odsto vlasništvo države i da ne bi mogla doći ovdje i raditi da iza toga ne stoji podrška Kine.

„Ponosan sam na tu činjenicu. Ponosan sam na činjenicu što smo ovdje mogli da čujemo i himnu RS i himnu Kine pored ovih zastava koje nikome nisu prijetnja već su zastave razvoja, prosperiteta svih koji žele dobro BiH“, naglasio je Višković.

Ni Kina ni RS, istakao je Višković, nisu remetilački faktor, smetnja u razvoju bilo kome na prostorima BiH i samog regiona.

„Mi želimo dalje da se razvijamo i imamo pravo izabrati partnere na tom našem putu razvoja“, rekao je Višković.

On je napomenio da kompanijom AVIK ima još dogovorenih projekata, mimo Bistrice, a odnose se na Ugljevik i samu opštinu Foča, te da se u narednim danima i mjesecima ide ka toj realizaciji.

XS
SM
MD
LG