Dostupni linkovi

Kineski astronauti uspješno ušli u svemirsku labaratoriju


Astronauto Jing Haipeng iz Tijangonga 2 po slijetanju
Astronauto Jing Haipeng iz Tijangonga 2 po slijetanju

Kineski svemirski brod "Šenžu 11" spojio se uspješno sa kineskom svemirskom laboratorijom "Tijangong 2", a dvojica astronauta su ušla u nju, javila je državna agencija Sinhua.

Kina je treća država, poslije SAD i Rusije, koja je uspjela da obavi svemirski let sa ljudskom posadom i spajanje sa orbitalnim objektom.

Planirano je da astronauti ostanu u laboratorji 30 dana i da provedu ukupno 33 dana u svemiru, što će biti do sada najduža kineska svemirska misija.

U misiji koja je obavljena 2013. godine, tri kineska astronauta provela su 15 dana u orbiti i spojila se sa svemirskom laboratorijom "Tijangong 1".

Napredan svemirski program je prioritet za Peking, a predsjednik Si Đinping želi da se država nametne kao svemirska sila.

Kina insistira da njen svemirski program ima mirovnu svrhu. "Šenžu 11" je ponio i opremu za izvođenje tri eksperimenta koja su dizajnirali učenici jedne srednje škole iz Hong Konga, a koji su izabrani na naučnom konkursu.

U okviru jednog eksperimenta u svemir su ponesene larve svilene bube. Kina radi na razvoju svemirskog programa u vojne, komercijalne i naučne svrhe, ali i dalje zaostaje za Amerikom i Rusijom.

XS
SM
MD
LG