Dostupni linkovi

Kineske aplikacije sa umjetnom inteligencijom postale dostupne javnosti


Nakon što su dobile odobrenje od vlade, četiri kineske tehnološke firme, uključujući Baidu i SenseTime Group, lansirale su za javnost svoje aplikacije sa umjetnom inteligencijom.

Vodeći kineski pretraživač Baidu, saopštio je da je Ernie Bot, njihov chatbot sličan ChatGPT-ju, sada u potpunosti dostupan javnosti. Nakon objave Ernie Bot je ubrzo zauzeo prvo mjesto u kategoriji besplatnih aplikacija na Apple Store u Kini. Chatbot je dostupan i preko njihovog zvaničnog sajta.

Glasnogovornik SenseTime-a za Reuters je potvrdio da je i njihov chatbot SenseChat dostupan za javnost. Osim njih još dvije kompanije Baichuan Intelligent Technology i Zhipu AI najavile su pokretanja sličnih aplikacija.

Kineski mediji izvještavaju da je ukupno 11 firmi dobilo odobrenja od vlade, uključujući ByteDance, vlasnika TikToka.

Za razliku od drugih zemalja Kina od kompanija traži da dostave sigurnosne procjene i da dobiju odobrenje prije puštanja u prodaju proizvoda sa umjetnom inteligencijom na tržište.

Vlasti su nedavno ubrzale napore da podrže kompanije koje razvijaju AI jer tehnologija sve više postaje fokus konkurencije sa Sjedinjenim Državama. OpenAI kompanija koja je napravila ChatGPT na putu je da ostvari više od milijardu dolara prihoda u narednih 12 mjeseci, objavljeno je ranije.

Odobrenja za tehnologiju sa umjetnom inteligencijom su bila naširoko očekivana nakon što je Kina objavila niz pravila usmjerenih na reguliranje generativnih AI proizvoda za javnost. Pravila su stupila na snagu 15. augusta.

Pravila o umjetnoj inteligenciji zahtevaju od kompanija da izvrše sigurnosni pregled i pribave odobrenja pre nego što njihov proizvod bude javno lansiran. Peking također zahtijeva od kompanija koje pružaju usluge generativne AI da se pridržavaju vladinih zahtjeva za tehnologijom i podacima.

Sjedinjene Države za sada nemaju propise o umjetnoj inteligenciji, dok Evropska unija radi na AI Actu, sveobuhvatnom zakonu o umjetnoj inteligenciji. Očekuje se da bi mogao biti usvojen do kraja godine, čime bi postao prvi veliki zakon kojim se reguliše umjetna inteligencija na svijetu.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG