Dostupni linkovi

Potomci izgubljene rimske legije u Kini


Fotografija Cai Junniana i statue Rimljanina, Daily Mail, novembar 2010
Fotografija Cai Junniana i statue Rimljanina, Daily Mail, novembar 2010
Godinama su stanovnici udaljenog sela Liqian na sjeverozapadu Kine vjerovali da su posebni.

Mnogi seljani imaju zapadnjačke karakteristike uključujući zelene oči i plavu kosu, a eksperti tvrde da su upravo oni potomci izgubljene rimske legije koja se nastanila u ovoj oblasti.

DNK testovi su pokazali da dvije trećine stanovnika sela Liqian imaju kavkasko porijeklo. Ovi rezultati su dodatno učvrstili teoriju da je osnivanje ovog sela povezano sa legendom nestanka vojske rimskog generala Marcusa Crassusa.

Nakon što je Crassus 55. godine prije Krista poražen od Partijanaca u oblasti koja se nalazi u blizini današnjeg Irana, priča kaže da je 145 njegovih vojnika lutalo godinama ovom regijom.

Vezu između sela Liqian i Rima je prvi objasnio profesor sa Oxforda Homer Dubs 1950. godine. Dubs je dao teoriju koja opisuje kretanje legionara prema istoku koju su zarobili Kinezi sedamnaest godina kasnije.

Vjeruje se da su neki vojnici stigli na istok do današnjeg Uzbekistana, gdje su služili hunskom vođi Jzh Jzhu u ratu protiv kineske dinastije Han.

On je povezao priču koja kaže da su selo Liqian osnovali vojnici zarobljeni u ratu između Kineza i Huna 36. godine prije Krista, sa pričom o izgubljenoj vojsci Marcusa Crassusa, piše "Daily Mail".

Kineski Car Rimljanin

Cai Junnian (38) je stanovnik ovog sela. On također ima zelene oči. Nosi nadimak Cai Luoma, što znači Cai Rimljanin. Taj nadimak su mu dali prijatelji i jako je poznat u okolici.

Groblje u blizini Yingchanga je ponudilo dokaze da su Rimljani živjeli u zapadnoj Kini.

Arheolozi su otkrili jedan grob muškarca koji je bio visok oko 180 cm, što potkrijepljuje vjerovanja da su na ovom mjestu Rimljani zaista i živjeli.

Neki stručnjaci kažu da je selo nastalo na trgovačkom putu kojim su prolazili različiti narodi. Neki su tu navodno umrli i potom zakopani.

Dubsove kolege kažu da je njegova teorija interesantna i moguća, ali su kritizirali višak preuranjenih zaključaka i nagađanja.

Profesor Yang Gongle sa Univerziteta u Pekingu je rekao da nema dovoljno dokaza koji povezuju seljane sa Rimljanima.

Prema njegovom istraživanju, selo Liqian je nastalo 104. godine prije Krista, pola stoljeća prije dolaska rimskih vojnika.

Talijanski antropolog Maurizio Bettini sa Univerziteta u Sieni je Dubsovu teoriju nazvao "bajkom".

On je za talijanske novine "La Repubblica" rekao da je potrebno prvo pronaći rimski novac ili oružje koje je tipično za rimske legionare da bi se sakupili valjani dokazi o njihovom postojanju. Bettini tvrdi da je priča o izgubljenoj legiji bez dokaza samo jedna od legendi u nizu.

Priču komplicira i činjenica da je Rimsko carstvo bilo najveće u to vrijeme i da su Rimljani dominirali Evropom i Afrikom.

Strategija Rimljana je bila da unajme trupe za osvajanje, tako da mnoge rimske legije nisu bili nativni Rimljani, nego zarobljeni ljudi koji su kasnije utrenirani za borbu.
XS
SM
MD
LG