Dostupni linkovi

Kina radi na smirivanju napetosti između dve Koreje


Dim na ostrvu Jeonpjeong nakon granatiranja od strane Severne Koreje, 23. novembar 2010.
Dim na ostrvu Jeonpjeong nakon granatiranja od strane Severne Koreje, 23. novembar 2010.
Kina, glavni saveznik komunističke Severne Koreje, kaže da se dogovorila sa južnokorejskim predsednikom Lee Myung-bakom da zajednički rade na smirivanju ozbiljnog konflikta između Severne i Južne Koreje.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua izveštava da je dogovor postignut na sastanku kineskog državnog savetnika Dai Binguoa i predsednika Lija u Seulu koji je održan u nedelju.

Dvojica zvaničnika rastuće tenzije na Korejskom poluostrvu vide kao "zabrinjavajuće" i dogovorili su se da udruže napore kako bi se "ostvarili ozbiljni kontakti i dijalozi".

Kina je u nedelju takođe pozvala i na održavanje hitnog sastanka posvećenog nuklearnom razoružanju Severne Koreje.

Kineski izaslanik Vu Davej je rekao da su glavni pregovarači šest zemalja - dve Koreje, SAD, Japana, Rusije i Kine pozvani u Peking početkom decembra na hitne razgovore kako bi "razmenili gledišta o najvažnijim pitanjima koja se tiču zainteresovanih strana".

"Želim da naglasim da se niz složenih činilaca nedavno pojavio na Korejskom poluostrvu. Međunarodna zajednica je veoma zabrinuta, a posebno zemlje članice šestostranih pregovora", naveo je Vu u izjavi pročitanoj novinarima u Pekingu, ne precizirajući datum kada će se pregovarači sastati.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su kulminirale u utorak kada su artiljerijskom napadu Severne Koreje na ostrvo Jeonpjeong, poginula dva južnokorejska vojnika i dva civila, a 18 ih je ranjeno.

U međuvremenu, Pjongjang je izdao upozorenje u petak da ranije planirane vojne vežbe Južne Koreje i Sjedinjenih američkih država koje su počele u nedelju guraju region na ivicu rata.

Severnokorejska vojska je u nedelju rasporedila konvencionalne rakete zemlja - vazduh na lansirne rampe u jednoj bazi na zapadnoj obali, usmerivši ih na južnokorejske borbene avione koji lete blizu granice, prenela je južnokorejska agencija Jonhap pozivajući se na neimenovane izvore u vladi.

"Pokrenućemo nemilosrdni protivnapad prema svakom izazivačkom potezu koji ugrožava našu teritoriju",
prenela je Korejska centralna novinska agencija uvodnik iz glavnog severnokorejskog lista Rodong Sinmun.
Konflikt između Južne i Severne Koreje prikazan na mapi

Agencije takođe izveštavaju da je stanovnicima ostrva u nedelju naređena evakuacija u skloništa i bezbedna mesta na ostrvu, ali da je posle 40 minuta naređenje povučeno.

Granica između Severne i Južne Koreje jedna je od najbolje čuvanih na svetu, a poluostrvo je zvanično i dalje u ratu, pošto je Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Severna Koreja osporava i pomorsku granicu koju su na kraju rata povukle UN i smatra svojom teritorijom vode oko ostrva Jeonpjeong, udaljenog 80 kilometara od južnokorejske luke Inćeon i 11 kilometara od severnokorejskog kopna.
XS
SM
MD
LG