Dostupni linkovi

U Kini upozorenje na poplave i klizišta


Rashlađivanje na ulicama Šangaja uslijed visokih temperatura za ovo doba godine, Kina, 23. juli 2022.

U kineskoj provinciji Sinđijang objavljeno je upozorenje na nove bujične poplave i klizišta, a vreli talas koji je zahvatio region može da utiče na poljoprivredne usjeve.

U Kini su od juna registrovane temperature vazduha iznad normale za ovo doba godine.

Previsoke temperature dovele su do porasta potražnje za električnom energijom radi rashlađenja kuća, kancelarija i postrojenja, dok u poljoprivrednom sektoru suša izaziva zabrinutost.

Zvaničnica iz Meteorološke službe Sinđijanga Čen Čunjan rekla je da je posljednji vreli talas neuobičajeno dug i proširen u tom regionu.

Meteorolozi su obnovili crveno upozorenje za region jer se predviđa da će u naredna 24 časa temperatura biti viša od 40 stepeni Celzijusa u oblastima Kašgar, Hotan, Aksu i Bažu.

"Neprestano visoka temperatura dovodi do ubrzanog topljenja glečera u planinskim oblastima i brojnim područjima uzrokuje prirodne katastrofe poput bujičnih poplava", naglasila je Čen.

Kineska Meteorološka služba ranije je upozorila da topljenje glečera u Sinđijangu predstavlja visok rizik od pucanja brane na pritoci rijeke Aksu nedaleko od granice sa Kirgistanom.

Čenova je dodala da vreli talas može da utiče na usjeve, posebno pamuka, piše Reuters.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG