Dostupni linkovi

WHO upozorava na moguću epidemiju novog kineskog korona virusa


Prikaz korona virusa pod mikroskopom
Prikaz korona virusa pod mikroskopom

Možda je bilo ograničenog prenošenja novog korona virusa (corona) s čovjeka na čovjeka u Kini unutar obitelji, a moguće je da bi mogalo doći i do šire epidemije, priopćila je 14. siječnja Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Korona virusi dolaze iz velike skupine virusa koji mogu izazvati infekcije u rasponu od prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma – SARS-a

Kineskinja je na Tajlandu u karantinu s tajnovitim sojem korona virusa, priopćile su tajlandske vlasti 13. siječnja, kada je prvi put otkriven virus izvan Kine.

Ukupno je u središnjem kineskom gradu Wuhanu prijavljen 41 slučaj upale pluća, a preliminarni laboratorijski testovi koje su naveli državni mediji pokazali su da mogu biti od nove vrste korona virusa, dok je jedan pacijent umro. Od tada nije bilo novih slučajeva ili smrti, objavile su 14. siječnja zdravstvene vlasti u Wuhanu.

"Iz informacija koje imamo moguće je da postoji ograničen prijenos s čovjeka na čovjeka, potencijalno među obiteljima, ali je vrlo jasno da trenutno nemamo održiv prijenos s čovjeka na čovjeka", rekla je Maria Van Kerkhove, vršiteljica dužnosti voditelja odjela za bolesti u nastajanju WHO-a.

WHO se, međutim, priprema za potencijalno širenje virusa, rekla je Van Kerkhove tijekom brifinga u Ženevi. "Još je rano govoriti, nemamo jasnu kliničku sliku."

Neke vrste virusa uzrokuju manje ozbiljne bolesti, dok su druge - poput one koja uzrokuje MERS - daleko teže.

WHO je bolnicama diljem svijeta dala smjernice o prevenciji i kontroli infekcije u slučaju širenja novog virusa.

Ne postoji specifičan tretman za novi virus, ali se razmatra protuvirusno djelovanje i mogao bi se "preusmjeriti", kazala je Van Kerkhove.

S približavanjem kineske Nove godine, 25. siječnja, kada mnogi kineski turisti posjećuju Tajland, WHO je apelirao tajlandske vlasti, javnost i turiste na oprez.

Richard Brow, predstavnik WHO-a na Tajlandu, rekao je da svakoga tko ima groznicu i kašalj i ako proveo vrijeme u Wuhanu, treba pregledati liječnik.

Naziv korona virus potječe od latinske riječi corona što znači "kruna" ili "aureola", po čemu je ova skupina virusa dobila naziv korona virusi zbog svog karakterističnog oblika virusne partikule pod elektronskim mikroskopom koja liči na krunu.

XS
SM
MD
LG