Dostupni linkovi

EU naredne sedmice šalje BioNTech vakcine u BiH


Evropska unija će iduće sedmice započeti isporuku BioNTech/Pfizer vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu (BiH), objavio je šef EU delegacije u BiH Johann Sattler.

Do kraja avgusta ove godine trebala dobiti ukupno 213.822 ovih vakcina, naveo je Sattler u četvrtak, 29. aprila 2021. godine na zvaničnom Twitter nalogu.

EU je pružila medicinsku pomoć zdravstvenim institucijama širom BiH u vrijednosti 7,76 miliona eura, napisao je Sattler. Vrijednost vakcina i medicinske pomoći je 13,7 miliona eura, napisao je Sattler.

Ministrica inostranih poslova BiH, Bisera Turković, na svom Twitter nalogu je napisala da će prvi kontingent vakcina za BiH iz EU, a koji će biti plaćen sredstvima iz Fondova predpristupne pomoći (IPA), stići u utorak, 4. maja, i da će isporuke ubuduće biti redovne.

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

XS
SM
MD
LG